Hoxhë Ahmed Kalaja i lindur në Tiranë më prill 1977, pasi e përfundoi shkollën fillore dhe tetëvjeçare në vendlindje, u end mbi 10 vite duke studiuar për fenë IslameMedresenë e Tiranës pastaj në DamaskSirise (93-97) dhe përfundoi studimet e larta në Universitetin e Medinës në degën e jurisprudencës Islame (Drejtësi). Për të vazhduar kështu me afro 20 vite të tjera pune, nga data e kthimit te tij nga studimet në gusht të 2001, krahas asaj të një 5-6 vjeçarje me pare me kurset, kampingjet, përkthimet pra e thënë ndryshe afersisht dy dekada e gjysëm angazhim në fe edhe në thirrjen islame (dauah ) në përhapjen e fesë Islame brenda vendit po edhe në të gjitha trevat shqiptare, po edhe në diasporë.

Hoxhë Ahmed Kalaja

Hoxhë Ahmed Kalaja aktualisht është Imam dhe ligjërues Hatib i një prej xhamive më të mëdha të Tiranës, anëtar i Këshillit të Myftinisë së Tiranës për më shumë 15 vite radhazi si dhe iniciator i shumë aktiviteteve fetare e socio-kulturore brenda dhe jashtë vendit. Ai shfaqet herë pas here edhe në kanale të ndryshme televizive. Në opinionin kosovar ai u bë i njohur me Peticionin për Pavarësinë e Kosovës, drejtuar vendeve te Konferencës Islamike; OKI. Peticion, i cili kishte gjetur mbështjetje edhe firmosur nga 52 000 qytetarë te te gjitha kategorive madje edhe e gjithë kjo vetëm në dy javë.

Puna e pandalshme dhe obligimet e tij të shumta, nuk e penguan hoxhën nga qëllimi i tij fisnik i kërkimit të diturisë.

Ai ka mbaruar tashmë studimet posdiplomike doktoraturë pranë UET në degën e Antropologjisë Kulturore me një temë mbi Rolin e Klerit Mysliman në Harmonine edhe Tolerancen ndërfetare në Shqipëri, 1912-1945.

Prej disa vitesh ai është anetar i Keshillit Teologjik (organi më lartë për vendime fetare) pranë Komunitetit Mysliman Shqiptar. Si edhe anëtar i Këshillit të Myftinisë Tiranë.