Indiana është një nga 50 shtetet e SHBA-së, që ndodhet në rajonin Mesperëndimor pranë Liqeneve të Mëdhenj. Indiana është shteti i 38-të më i madh për nga sipërfaqja dhe i 16-ti më i populluar nga 50 shtetet e Shteteve të Bashkuara. Kryeqyteti dhe qyteti më i madh i saj është Indianapolis. Indiana u pranua në Shtetet e Bashkuara më 11 dhjetor 1816, si shteti i 19-të.

Indiana
Indiana
Ndërtesa e Parlamentit të Indianës
Ndërtesa e Parlamentit të Indianës
Flamuri i Indiana
Stema zyrtare e Indiana
Nicknames: 
The Hoosier State
Location of Indiana
Popullsia
 • Total6,516,922
Faqja zyrtarewww.in.gov

GjeografiaRedakto

DemografiaRedakto

EkonomiaRedakto

Në vitin 2000 Indiana kishte një forcë pune prej 3.084.100 punonjës. Produkti i përgjithshëm bruto i shtetit në vitin 2010 ishte 275,7 miliard dollarë. Një përqindje e lartë e të ardhurave të Indianës vjen nga prodhimi. Rajoni Calumet i Indianës veriperëndimore është zona më e madhe e prodhimit të çelikut në SHBA. Prodhime të tjera të Indianës përfshijnë pajisjet farmaceutike dhe mjekësore, automobilat, pajisjet elektrike, pajisjet e transportit, produktet kimike, prodhime të gomës, të naftës dhe të qymyrit, dhe makineri industriale.

Megjithë mbështetjen e saj tek prodhimi, Indiana ka qenë shumë më pak e prekur nga rënia e ekonomisë në krahasim me shtetet fqinjë. Kjo shpjegohet me faktorë të caktuar në tregun e punës. Së pari, pjesa më e madhe e prodhimeve të rënda, të tilla si makineri industriale dhe çeliku, kërkojnë punë të kualifikuar, dhe kompanitë shpesh preferojnë të vendosen atje ku njerëzit e kualifikuar tashmë ekzistojnë. Së dyti, fuqia punëtore në Indiana ndodhet kryesisht në qytetet e mesme dhe të vogla dhe jo në metropole shumë të mëdha dhe të shtrenjta. Kjo bën të mundur që firmat të ofrojnë paga disi më të ulëta për këto aftësi se sa normalisht do të paguhej në qytetet e mëdha. Firmat shpesh shikojnë në Indiana një mundësi për të punësuar punëtorë me kualifikim mbi mesataren me paga mesatare më të ulëta.

Në Indiana ndodhen selia ndërkombëtare dhe institucionet kërkimore të kompanisë farmaceutike Eli Lilly në Indianapolis, korporatës më të madhe të shtetit, si dhe selia botërore e Mead Johnson Nutritionals në Evansville. Në përgjithësi, Indiana renditet e pesta ndër të gjitha shtetet amerikane në tregëtimin e produkteve farmaceutike dhe e dyta në numrin e vendeve të punës që lidhen me biopharmaceutikën.

Indiana ndodhet brenda Brezit të misrit dhe Brezit të drithrave të SHBA-së. Shteti kultivon misrin për ushqim për derrat dhe gjedhët. Soja është gjithashtu një kulture qe mbillet shumë. Afërsia e saj në qendrat e mëdha urbane, të tilla si Indianapolis dhe Çikago, krijojnë mundësinë e prodhimit bulmetrave, vezëve, dhe frutave.

KulturaRedakto

HistoriaRedakto

  1. ^ Bojaj, Sandra (8 dhjetor 2021). "Rreth TV Boin". Tv Boin.