Konfederata futbollistike e Oqeanisë

Konfederata futbollistike e Oqeanisë (anglisht: Confederation of African Football) shkurt OFC, është organi administrativ, organizativ dhe kontrollues i futbollit i Oqeanisë.

Konfederata futbollistike e Oqeanisë
Oceania Football Confederation logo.svg
Oceania Football Confederation member associations map.svg
ShkurtesaOFC
Formuar më6 Qershor 1966 (1966-06-06) (56 vite më parë)
LlojiSports organisation
SeliaAuckland, Zelanda e Re
Rajoni i shërbimit
Oqeania
Anëtarëthip
14 shoqatat anëtare
Gjuha zyrtare
Anglisht
Presidenti
Lambert Maltock
Organizata amë
FIFA
Faqja në internetwww.oceaniafootball.com

Anëtar shoqatatRedakto

Vendi/Area Shoqata Pranimit
  Samoa-Amerikane American Samoa Football Association (ASFA) 1998
  Ishujt Cook Cook Islands Football Association (C.I.F.A.) 1994
  Fixhi Fiji Football Association (FFA) 1966
  Federata Mikroneziane* Federated States of Micronesia Football Association 2006
  Kaledonia e Re Fédération Calédonienne de Football (FCF) 2004
  Zelanda e Re New Zealand Football (NZF) 1966
  Niue* Niue Island Soccer Association (NISA) ?
  Marianet Veriore* Northern Mariana Islands Football (Soccer) Association (NMIFA) ?
  Palau* Palau Micronesia Soccer Association ?
  Papua Guinea e Re Papua New Guinea Football Association (PNGFA) 1966
  Ishujt Solomon Solomon Islands Football Federation (SIFF) 1988
  Samoa Samoa Football (Soccer) Federation (SFSF) 1984
  Polynezia Franceze Fédération Tahitienne de Football (FTF) 1990
  Tonga Tonga Football Association (TFA) 1994
  Tuvalu* Tuvalu Soccer Association ?
  Vanuatu Vanuatu Football Federation (VFF) 1988

* Anëtarë Shok


HistoriRedakto

FIFA e njohu OFC si një bashkim shtetesh të pavarur vetëm në 1996 në përputhje të plotë. Pika ka qysh po negocion me pjesëmarrjen e ekipeve oqeanike në Kupën e Botës. Aktualisht, vetëm gjysma Oqeani filluar të. Kështu, fituesi i një konfederatë kombëtare të dy të tjera lojë çabonuar lojra. Për të e Kupës së Botës 2010, fituesi i OFC kualifikueset kundër të pestët në zonën Aziatike e Kupës së Botës është duke filluar një vend për të luajtur.

Në rrjedhën e historisë u ndoq gjithashtu nga ekipe nga Tajvan dhe në Izrael e Kupës së Botës për kualifikim turnet pjesë e OFC. Kjo është bërë kryesisht për arsye politike, sepse ne të kërkuar për të shmangur që pjesëmarrësit e tjerë të refuzojnë të qëndrojnë kundër armikut të tyre (p.sh., ekipet Arabe kundër Izrael). Oqeani i ekipit ka gjetur azil, por asnjëherë për një kualifikim të finalet e Kupës së Botës. Australia (1974,2006) dhe Zelanda e Re (1982) ishin në gjendje të kualifikohen për të Kupës së Botës

Lidhje të jashtmeRedakto

  WikiFjalori: Konfederata futbollistike e Oqeanisë – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë