Kaledonia e Re[1] (frëngjisht: zyrtarisht: Nouvelle-Calédonie; bisedore: (la) Calédonie; nofka të përhapura: (la) Kanaky, (le) Caillou) është "bashkësi sui generis" (në praktikë një trevë e jashtme e Francës), e përbërë nga një ujdhesë kryesore, Grande Terre, Ishujt e Besnikërisë dhe disa ishuj të vegjël. Ndodhet në rajonin e Melanezisë në jugperëndim të Paqësorit. Me sipërfaqe sa gjysma e Tajvanit, Kaledonia e Re përbëhet prej 18.575,5 kilometra katrorë. Sipas vlerësimeve zyrtare, popullsia në janar 2008 numëronte 244,600 banorë. Kryeqyteti dhe qendra më e madhe e trevës është Nouméa. Valuta është Franku Paqësor (CFP).

Referimet Redakto

  1. ^ Njihej më parë zyrtarisht si "Treva i Kaledonisë së Re dhe Vartësive" (frëngjisht: Territoire de la Nouvelle-Calédonie et dépendances), pastaj thjesht si "Treva e Kaledonisë së Re" (frëngjisht: Territoire de la Nouvelle-Calédonie), emri i plotë zyrtar në frëngjisht tani është vetëm Nouvelle-Calédonie (Ligji Organik i 19 marsit 1999, neni 222 IV — shih burimin zyrtar Arkivuar 14 qershor 2007 tek Wayback Machine). Duhet vënë re se gjykatat franceze shpesh vazhdojnë ta përdorin emrin Territoire de la Nouvelle-Calédonie.

Shiko dhe Redakto