Kuvendi i Maqedonisë së Veriut (maqedonisht: Собрание на Република Северна Македонија) është organi përfaqësues njëdhomësh i qytetarëve të Maqedonisë së Veriut; është legjislatura e vetme e Maqedonisë së Veriut parlamenti. Sipas Kushtetutës, Kuvendi përfaqëson njerëzit dhe ka pushtet legjislativ. Ajo mund të ketë midis 120 dhe 140 deputetë (aktualisht 120), të zgjedhur nga përfaqësimi proporcional nga 6 zona zgjedhore, secili me 20 deputetë dhe 3 ulëse të rezervuara për të zgjedhurit nga shtetasit e Maqedonisë së Veriut në diasporë, të cilat jepen vetëm nëse pjesëmarrja e votuesve është e mjaftueshme. Organizimi dhe funksionimi i tij rregullohen me Kushtetutën dhe Rregulloren e Punës. Selia e Kuvendit është në Shkup, kryeqyteti i vendit.

Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut
Собрание на Република Северна Македонија
Lloji
Lloji
Udhëheqës
Kryetar
Talat Xhaferi BDI
që nga 27 prill 2017
Ndërtimi
Vende120
Grupet politike
Qeveria (65)
  •   Koalicioni LSDM (40)
  •   BDI (15)
  •   AA (3)

E mbështetur nga (2)

Opozita (53)

Zgjedhjet
Sistemi i votimit
Përfaqësimi proporcional
Metoda e D'Hondt
Zgjedhjet e fundit
15 Korrik 2020
Vendi i takimit
Dhoma kryesore.
Salla e madhe e Kuvendit të Maqedonisë së Veriut

Rezultati zgjedhor në vitin 2016

Redakto
Partia Vota % Vende +/–
Koalicioni VMRO-DPMNE 454,577 39.39 51 −10
Koalicioni i Lidhjes socialdemokrate të Maqedonisë 436,981 37.87 49 +15
Bashkimi Demokratik për Integrim 86,796 7.52 10 −9
Lëvizja Besa 57,868 5.01 5 New
Koalicioni "Aleanca për shqiptarët" 35,121 3.04 3 New
Partia Demokratike Shqiptare 30,964 2.68 2 −5
Koalicioni "VMRO për Maqedoninë" 24,524 2.13 0 New
E Majta 12,120 1.05 0 New
Koalicioni "CCJ–Blloku i Tretë" 10,028 0.87 0 New
Partia Liberale 3,840 0.33 0 0
Partia për Prosperitet Demokratik 1,143 0.10 0 0
Vota e pavlefshme / të zbrazëta 37,870
Gjithësej 1,191,832 100 120 −3
Votuesit e regjistruar / pjesëmarrja 1,784,416 66.79
Burimi: SEC

Kryetarët e Kuvendit (1991–prezent)

Redakto
 
Ndërtesës së parlamentit në Shkup
Partitë

  LPM (1)   LSDM (3)   DA (1)   LDP   OBRM-PDUKM (2)   BDI (1)

Statusi
  Kryetari në detyrë
Emri

(Birth–Death)

Portret Mandati Partia politike
1 Stojan Andov

(1935–)

  8 January 1991 6 March 1996 Partia Liberale e Maqedonisë
2 Tito Petkovski

(1945–)

  6 March 1996 19 November 1998 Lidhja Socialdemokrate e Maqedonisë
3 Savo Klimovski

(1947–)

  19 November 1998 30 November 2000 Alternativa Demokratike
(1) Stojan Andov

(1935–)

  30 November 2000 4 October 2002 Partia Liberale e Maqedonisë
4 Nikola Popovski

(1962–)

  4 October 2002 8 November 2003 Lidhja Socialdemokrate e Maqedonisë
Liljana Popovska

(1956–)

  8 November 2003 18 November 2003 Partia Liberale Demokratike
5 Ljupčo Jordanovski

(1953–2010)

  18 November 2003 2 August 2006 Lidhja Socialdemokrate e Maqedonisë
6 Ljubiša Georgievski

(1937–)

  2 August 2006 21 June 2008 VMRO-DPMNE
7 Trajko Veljanovski

(1962–)

  21 June 2008 27 April 2017 VMRO-DPMNE
8 Talat Xhaferi

(1962–)

  27 April 2017 Në detyrë Bashkimi Demokratik për Integrim

Referimet

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto

45°59′34″N 21°25′58″E / 45.99278°N 21.43278°E / 45.99278; 21.43278