Partia e Lirisë (PL), e njohur më parë si Lëvizja Socialiste për Integrim (LSI), është një parti politike socialdemokrateShqipëri. Partia u krijua më 6 shtator 2004, kur Ilir Meta u largua nga Partia Socialiste e Shqipërisë (PS). [7] [8] [9] Një propozim për të ndryshuar logon, emrin dhe simbolet e tjera të saj u miratua unanimisht në Konventën Kombëtare të partisë (Kongresi) më 25 korrik 2022.

Partia e Lirisë së Shqipërisë
ShkurtesaPL[1]
UdhëheqësiIlir Meta
ThemeluesIlir Meta[1]
Themeluar6 shtator 2004; 19 vite më parë (2004-09-06)[1][2]
Ndarë ngaPartia Socialiste e Shqipërisë[1][3]
SeliaSami Frasheri, Godina 20/10, Tirana
GazetaIntegrimi
Ideologjia
Krahu politikQendra e majtë
Përkatësia kombëtareBashkë Fitojmë
Faqja zyrtare
partiaelirise.al

Nëpërmjet përdorimit të termit “lëvizje”, partia tentoi të jepte mesazhin se është e hapur dhe gjithëpërfshirëse. Arsyeja tjetër e përdorimit të këtij termi ishte qëllimi i tij për t'u diferencuar nga palët e tjera. [10] Ajo përdori sistemin një anëtar, një votë në mars 2005 për të zgjedhur kreun e saj, Ilir Meta. [10]

Zgjedhjet Redakto

zgjedhjet parlamentare të 2005 partia fitoi pesë mandate në Kuvendin e Shqipërisë me 8.4% të votave. Partia u mbështet më së shumti nga të rinjtë shqiptarë në zgjedhjet e vitit 2005. [11]zgjedhjet parlamentare të vitit 2009 ajo fitoi katër mandate me 4.8% të votave. [8] Partia së bashku me PSV91 u bënë partitë përcaktuese për të formuar koalicionin qeveritar. [12] Në qershor 2009, PL u bashkua me Partinë Demokratike të Shqipërisë (PD) të qendrës së djathtë për të formuar koalicionin qeveritar. [8] [13]

PL rriti me sukses pjesën e saj të votave në zgjedhjet parlamentare të 2013, duke fituar 16 mandate me 10.4% të votave.

Kreu i Partisë Redakto

Ilir Meta themeloi partinë dhe qëndroi në krye të partisë deri më 30 prill 2017. Më 28 Prill 2017 u zgjodh Presidenti i 7-të i Shqipërisë dhe u largua nga Partia. Petrit Vasili, një figurë e shquar brenda partisë, shërbeu si kryetar partie deri më 29 qershor, duke dhënë dorëheqjen pas rezultateve të zgjedhjeve. Monika Kryemadhi, bashkëshortja e Metës, u votua më pas si kryetare partie. Ndonëse është bashkëshortja e presidentit të atëhershëm Meta, ajo nuk pranoi të merrte postin e nderit të Zonjës së Parë të Shqipërisë, duke ia lënë postin vajzës së saj më të madhe. [14] Më 25 korrik 2022, Meta u rikthye në parti si kryetar pas përfundimit të presidencës së tij. Më pas, emri i partisë u ndryshua në Partia e Lirisë. [15]

# Kryetari Lindur – Vdiq Fillimi i afatit Fundi i mandatit Koha në zyrë
1 Ilir Meta   1969 – 6 shtator 2004 5 maj 2017 12 vite, 241 ditë 
2 Petrit Vasili 1958- 5 maj 2017 5 korrik 2017  61 ditë
3 Monika Kryemadhi   1974- 5 korrik 2017 25 korrik 2022 5 vite, 20 ditë 
(1) Ilir Meta 1969 – 25 korrik 2022 Në detyrë  1 vit, 238 ditë

Referime Redakto

  1. ^ a b c d e f "European Election Watch Albania". Center for Strategic and International Studies. Arkivuar nga origjinali më 4 janar 2022. Marrë më 4 janar 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Robert Elsie (2010) Historical Dictionary of Albania, Scarecrow Press, pxlvii
  3. ^ Tom Lansford (8 prill 2014). Political Handbook of the World 2014. SAGE Publications. fq. 21. ISBN 978-1-4833-3327-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Nordsieck, Wolfram (2017). "Albania". Parties and Elections in Europe. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "The Albanian Electoral Systems since 1990" (PDF). Albanian Elections Observatory Brief (1). 19 prill 2013. Marrë më 2 korrik 2013. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Albania | Center for Strategic and International Studies". Arkivuar nga origjinali më 4 janar 2022. Marrë më 5 dhjetor 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Michaela Salamun; Zaim Hallunaj. "European integration, party governance and electoral system in Albania" (Working Paper). Center for Southeast Europe. Marrë më 6 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
  8. ^ a b c Robert Elsie (2010). Historical Dictionary of Albania. Rowman & Littlefield. fq. 422. ISBN 978-0-8108-6188-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ "Leftist Parties of Albania". Broad Left. Arkivuar nga origjinali më 22 korrik 2017. Marrë më 6 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ a b Blendi Kajsiu (2005). F. Stiftung; G. Karasimeonov (red.). Organizational Structures and Internal Party Democracy in South Eastern Europe (PDF). Sofia: Gorex Press. fq. 142–165. Marrë më 6 shtator 2012. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  11. ^ Jano, Dorian (2008). "On Parties and Party System in Albania: What implications for democracy" (PDF). Central-European Intensive Ccurse. Marrë më 6 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  12. ^ "Election campaign with the taste of blood". International Institute for Middle-East and Balkan Studies. 24 qershor 2009. Marrë më 6 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
  13. ^ Marc Stegherr; Kerstin Liesem (13 gusht 2010). Die Medien in Osteuropa: Mediensysteme Im Transformationsprozess. Springer-Verlag. fq. 159. ISBN 978-3-531-92487-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  14. ^ "Shqiptarja.com - Dorėhiqet Vasili: Kryemadhi kandidate pėr kryetare tė LSI". Arkivuar nga origjinali më 2017-12-01. Marrë më 2017-06-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  15. ^ "Albania's ex-president takes over his old political party". ABC News (në anglisht). Marrë më 2022-07-26.