Labirinti i botës dhe parajsa e zemrës

Labirinti i botës dhe parajsa e zemrës është një libër nga John Amos Comenius. Libri është një alegori satirike, e konsideruar si një xhevahir i letërsisë së barokut, si dhe është njëra nga veprat më të rëndësishme të autorit. Komenski e përfundoi versionin e parë në vitin 1623, por ai e rishkruan librin disa herë, duke ndryshuar konceptin dhe formën e tij. Libri mbetet vepra më e lexuar e letërsisë së vjetër çeke.

Titulli i botimit të parë të veprës Labirinti i Botës dhe Parajsa e Zemrës, 1631

Përmbledhje Redakto

Bota portretizohet si një qytet që i ngjan një labirinti, në të cilin hyn një pelegrin (vetë tregimtari dhe autori). Qyteti ka Portën e Hyrjes dhe Portën e Ndarjes; gjashtë rrugë kryesore që përfaqësojnë gjashtë klasat e botës; Kalaja e Pasurisë në mes të saj; dhe Sheshi i Përbashkët.

Në pjesën e parë të librit, Labirinti i botës (kapitujt 1–36), pelegrini bashkohet nga dy udhërrëfyes, Searchall Ubiquitous (alegoria e kuriozitetit njerëzor dhe dëshirës për dije) dhe Deluzioni (alegoria e adoptimit të pamëshirshëm të konvencionales dhe të cektësisë. mendimet). Ai kërkon një punë për vete që do t'i përshtatet më së miri trupit dhe shpirtit të tij. Mirëpo, udhërrëfyesit e pengojnë pelegrinin të shohë realitetin duke e bërë atë të shikojë botën përmes syzeve rozë. Ai kap vetëm pak pamje të realitetit. Kjo është arsyeja pse ai nuk mund të gjejë zgjedhjen e duhur; edhe në Kështjellën e Urtësisë sheh krenarinë.

Ai e sheh jetën njerëzore si të pakuptimtë dhe tmerrohet nga vdekja; megjithatë ai gjen shpëtim në Pjesën e Dytë të librit, Parajsa e Zemrës (Kapitujt 37–54), ku kthehet në zemrën e tij, duke u thirrur atje nga Perëndia. Atje ai vizitohet nga Krishti i cili i tregon se cili është kuptimi i vërtetë i botës, kështu që pelegrini, tani i transformuar, mund të bashkohet me Kishën e Padukshme dhe ta shohë atë përmes syzeve të reja që janë fjala ose tingulli i Perëndisë dhe i Frymës së Shenjtë. Ai më në fund sheh Lavdinë e Perëndisë dhe pranohet mes njerëzve të tjerë të Perëndisë. Për këtë ai falënderon me një lutje dhe një himn që kremton Lavdinë, Bukurinë dhe Dashurinë e Zotit.

Libri është shkruar në një gjuhë artistike. Është një vizion poetik dhe Komenski nuk kritikon vetëm shoqërinë; ai gjithashtu përpiqet të kapë përparimin e Njeriut në përgjithësi (dhe të tregojë dualizmin e mënyrave materiale dhe shpirtërore të jetës). Ai tregon kotësinë e përpjekjeve njerëzore që përqendrohen në botën materiale dhe i thotë lexuesit se duhet ndjekur vullneti i Zotit, siç zbulohet në Bibël.

Siç u përmend më lart, libri mbetet shumë popullor dhe është ende në shtyp (deri më tani dy botimet e fundit në Republikën Çeke u shfaqën në vitin 2001, i cili u shit shumë shpejt, [1] dhe 2005. Ndërtesa e re e Bibliotekës Moraviane, e cila u hap në Brno më 2 prill 2001, ka një reliev prej guri të Labirintit në murin e saj të përparmë. [1] [2] [3]

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto

Lidhje të jashtme Redakto