Mëria në jug, Maria ose Mria në veri (aramisht מרים, Maryām, greq. Μαριαμ, Mariam, Μαρια, Maria; arab.: مريم Merjem) ka qenë një hebree galilease nga Nazareti, e shoqja e Jozefit dhe e ëma e Jezuit sipas ungjijve kanonikë dhe Kuranit.

Shën Meria nga Albreht Dyrer
Dante Gabriel Rossetti Shërbëtorja e Zotit.
Rafaeli: Zonja me fëmijë

Në gjuhën shqipe dhe ndër të krishterët, Shën Mëria (ose Maria) njihet si Zonja e Bekuar. Ajo adhurohet si shenjtore nga Krishterimi. Prindërit e saj ishin Joakimi dhe Shën Ana (Mateu 1:18-20, Luka 1:35). Sipas ungjillit të Lukës, Maria ishte nje vajzë besimtare e virgjër, një ditë asaj ju shfaq kryengjëlli Gabriel, lajmëtari hyjnor i dërguar nga Perëndia, për t´i treguar asaj se do të lindte Birin e Zotit, përmes mrekullisëShpirtit të Shenjtë.

Maria ashtu si edhe biri i saj Krishti, janë figurat më të adhuruara në fenë e krishtere, veçanërisht në kishën katolike romake dhe në kishën ortodokse. Ajo nderohet shumë edhe te myslimanët.

Fusha e teologjisë krishtere, që merret me figurën e saj quhet mariologji. Festa e lindjes së Shën Marisë është 8 shtatori, dhe kremtohet nga kishat ortodokse, katolike, dhe anglikane. Kishat katolike dhe ortodokse festojnë edhe shumë ditë të tjera festive të Zonjës së Bekuar.

Shënime historike Redakto

Besimet e krishtera dhe myslimane për Mërien Redakto

Shën Maria në Kuran Redakto

Lindja e virgjër e Jezusit Redakto

Lindja e virgjër e Jezusit në Kuran Redakto

Kulti i Mërisë në viset shqiptare Redakto

Lidhje të jashtme Redakto