Mehmed pashë Bushatlliu i njohur edhe si Mehmed Plaku ishte Pashai i Shkodrës në vitet 1768–1774, vinte familja e Bushatllinjëve nga Shkodra.

Mehmet pashë Plaku
Skadar, polozatopená Olověná mešita II.jpg
Tyrbja e Mehmet pashë Plakut te Xhamia e Plumbit, Shkodër
Pasha i Shkodrës
Në zyrë
1757–1747
Pasardhësiposti i krijuar
Pasuar ngaMustafa pashë Bushatlliu
Të dhënat vetjake
Lindur mëSanxhaku i Shkodrës, Shqipëri atëherë Perandoria Osmane
Vdiq më1775
Shkodër
KombësiaShqiptar
FëmijëtKaja Hanmi, Mustafa Pasha, Kara Mahmud Pasha, Ibrahim Pasha dhe Ahmet Pasha

Mehmed Bushati ishte i njohur edhe si Mehmed Plaku titull i dhënë atij për shkak se ai ishte Shejhu Sufi i Esnafit të terzinjëve të Shkodrës. Ai i takon merita për krijimin e Pashallëkut të Shkodrës, në të cilin sudoi prej viti 1768 deri në vitin 1774, kur u pasua nga Mustafa Pashë Bushati. Gjatë sundimit të tij ai arriti ti mposhtë piratët arabë dhe berberë nga qytetet bregdetare të Ulqinit dhe Tivarit, të cilët në bashkëpunim me piratët shqiptarë kanë penguar tregtinë mes qyteteve italiane dhe Orientit.

Gjatë Luftës Ruso-turke të viteve 1768–1774 ai arriti të bëhet Kapudan-i-derja (i barasvlefshëm me titullin Admiral) i Flotës perëndimore osmane.

ReferimetRedakto