Mehmet Aqif Pasha (1822-1893), i njohur edhe si Arnavut Mehmet Akif Pasha dhe Kalkandereli Mehmed Akif Pasha, ishte një burrë shteti shqiptar nga Tetova[1] dhe guvernator i Perandorisë Osmane.

Mehmet Aqif Pasha

Nga viti 1860 deri në vitin 1893, ai ishte guvernatori i nëntë krahinave:[2]

 • Vilajeti i Salanikut
 • Vilajeti i Danubit
 • Vilajeti i Bosnjes
 • Vilajeti i Prizrenit
 • Vilajeti i Janinës
 • Vilajeti i Adrianoples
 • Vilajeti i Bagdadi
 • Vilajeti i Konyas
 • Vilajeti i Arkipelagut

Mes marsit 1874 dhe qershorit 1875, Mehmet Aqif u emërua Ministër i Drejtësisë. Përveç kësaj, ai ishte kryetar i Këshillit të Shtetit (Şura-yı Devle).

ReferimetRedakto

 1. ^ Fabijancic, Tony (2010). Bosnia: In the Footsteps of Gavrilo Princip. Ring House 2, Edmonton, Alberta, Canada T6C2E1: Universiteti Alberta Press. fq. 50. ISBN 9780888645197. Marrë 2014-09-23.
 2. ^ Periudha e kaluar Erkan dhe Ricali (1839 - 1922) Udhëzues Prosopografik, Sinan Kuneralp, ISIS Press, Stamboll, ISBN 978-975-428-118-7, 1999