Vilajeti i Selanikut (turqishtja osmane: ولايت سلانيك, romanizuar: Vilâyet-i Selânik) ishte një ndarje administrative e nivelit të parë (vilajet) e Perandorisë Osmane nga viti 1867[1] deri më 1912. Në fund të shekullit të 19-të thuhet se kishte një sipërfaqe prej 33,500 km2.[2]

Vilajeti i Selanikut
Vilajeti i Perandorisë Osmane
1867–1912
Flag of Vilajeti i Selanikut
Flamuri

Vilajeti i Selanikut në vitet 1867–1912
QendraSalonica
Popullsia 
• 1911
1,347,915
Historia
Historia 
1867
1912
Paraprirë nga
Pasuar nga
Ejaleti i Selanikut
Ejaleti i Rumelisë
Mbretëria e Greqisë
Mbretëria e Serbisë
Mbretëria e Bullgarisë
Sot pjesë eGreqia
Maqedonia e Veriut
Bullgaria
Vilajeti i Selanikut më 1900

Vilajeti kufizohej nga Principata (më vonë Mbretëri), e Bullgarisë në veri; Rumelia Lindore në verilindje (pas Traktatit të Berlinit); Vilajeti i Edrenesë në lindje; Deti Egje në jug; Vilajeti i Manastirit dhe sanxhaku i pavarur i Selfixhes në perëndim (pas 1881); Vilajeti i Kosovës në veriperëndim.

Vilajeti u shpërbë pas Luftërave Ballkanike dhe u nda midis Mbretërisë së Greqisë, Mbretërisë së Serbisë dhe Carisë së Bullgarisë në vitin 1913.

Ndarjet administrative

Redakto

Sanxhaket e vilajetit ishin:[3]

 1. Sanxhaku i Selanikut (Thessaloniki, Kesendire, Karaferye, Vodina, Yenice-i Vardar, Langaza, Kılkış (quhej edhe Avrathisar), Katrin, Aynaroz, Doyran, Usturumca, Tikveş, Gevgili)
 2. Sanxhaku i Sirozit (Serez, Zihne, Demirhisar, Razlık, Cuma-yı Bala, Menlik, Nevrekop)
 3. Sanxhaku i Dramës (Drama, Kavalla, Sarışaban, Taşoz (Më vonë u gradua në sanxhak), Pravişte, Dövlen)
 4. Sanxhaku i Tashëzit (Fillimisht bënte pjesë në sanxhakun e Dramës, qendra e tij ishte Vulgaro)

Demografia

Redakto

Sipas regjistrimit osman të viteve 1881/82-1893, vilajeti kishte një popullsi totale prej 1.009.992 banorësh, etnikisht si:[4]

Sipas regjistrimit osman të vitit 1906/07, vilajeti kishte një popullsi prej 921,359 banorësh, etnikisht i përbërë nga:[5]

 • Myslimanët- 419.604
 • Grekë ortodoks - 263.881
 • Bullgarë ortodoks - 155.710
 • Hebrenj - 52.395
 • (Vllehët) - 20.486
 • Ciganët - 4.736
 • Grekë katolikë - 2.693
 • Armenë orientalë - 637
 • Protestantë - 329
 • Armenë katolikë - 58
 • Latinët - 31
 • Sirianët - 4
 • Të huaj - 795

Sipas një vlerësimi të Aram Andonjan në vitin 1908, në vilajet kishte shpërndarjen e mëposhtme etnike:[6]

 • Bullgarë ortodoks - 446,050
 • Turq myslimanë - 333,440
 • Grekë ortodoks - 168,500
 • Bullgarët myslimanë - 98,590
 • Hebrenj- 55,320
 • Vllehët ortodoks - 24,970
 • Ciganë musliman - 22,200
 • Të përzier- 16,320

Governors

Redakto

Referimet

Redakto