Traktati i Berlinit (formalisht Traktati midis Austro-Hungarisë, Francës, Gjermanisë, Britanisë së Madhe dhe Irlandës, Italisë, Rusisë dhe Perandorisë Osmane për Zgjidhjen e Çështjeve në Lindje) u nënshkrua më 13 korrik 1878. [1] Pas fitores ruse kundër Perandorisë OsmaneLuftën Ruso-Turke të 1877-1878, fuqitë e mëdha ristrukturuan hartën e rajonit të Ballkanit . Ata përmbysën disa nga përfitimet ekstreme të pretenduara nga Rusia në Traktatin paraprak të San Stefanit, por osmanët humbën zotërimet e tyre kryesore në Evropë. Ishte një nga tre marrëveshjet kryesore të paqes në periudhën pas Kongresit të Vjenës 1815. Ishte akti përfundimtar i Kongresit të Berlinit (13 qershor - 13 korrik 1878) dhe përfshinte Britaninë e Madhe dhe Irlandën, Austro-Hungarinë, Francën, Gjermaninë, Italinë, Rusinë dhe Perandorinë Osmane. Kancelari i Gjermanisë Otto von Bismarck ishte kryetari dhe personaliteti dominues.

Evropa Juglindore pas Kongresit të Berlinit

Detyra më e rëndësishme e Kongresit ishte të vendoste për fatin e Bullgarisë, por vetë Bullgaria u përjashtua nga pjesëmarrja në bisedime, me këmbënguljen ruse. [2] Në atë kohë, duke qenë se nuk ishte një shtet sovran, Bullgaria nuk ishte subjekt i së drejtës ndërkombëtare dhe e njëjta gjë vlente edhe për vetë bullgarët. Përjashtimi ishte tashmë një fakt i vërtetuar në Konferencën e Fuqive të Mëdha të Kostandinopojës, e cila ishte mbajtur një vit më parë pa asnjë pjesëmarrje bullgare.

Rezultati më i dukshëm i konferencës ishte njohja zyrtare e shteteve të reja të pavarura të Rumanisë, Serbisë dhe Malit të Zi (të cilat de facto kishin vepruar në mënyrë të pavarur për dekada).

Sfondi

Redakto

Traktati i Paqes i Parisit i vitit 1856, i cili i dha fund Luftës së Krimesë, e kishte bërë Detin e Zi një territor neutral. Traktati që kishte mbrojtur Perandorinë Osmane, i dha fund Aleancës së Shenjtë (Austria, Prusia dhe Rusia) dhe dobësoi pozicionin e Rusisë në Evropë. Në vitin 1870, Rusia thirri doktrinën e rebus sic stantibus dhe e përfundoi traktatin duke shkelur dispozitat në lidhje me neutralitetin e Detit të Zi. Fuqitë e mëdha u bindën gjithnjë e më shumë se Perandoria Osmane nuk do të ishte në gjendje të mbante territoret e saj në Evropë.

Në vitin 1875, kryengritja e Hercegovinës rezultoi në Krizën e Madhe Lindore . Ndërsa konflikti në Ballkan u intensifikua, mizoritë gjatë Kryengritjes së Prillit 1876 në Bullgari ndezën ndjenjat antiturke në Rusi dhe Britani, të cilat përfundimisht kulmuan në Luftën Ruso-Turke të 1877-ës .

Kushtet

Redakto

Traktati njohu zyrtarisht pavarësinë e principatave de facto sovrane të Rumanisë, Serbisë dhe Malit të Zi dhe autonominë e Bullgarisë, megjithëse kjo e fundit funksiononte në mënyrë të pavarur dhe u nda në tre pjesë: Principata e Bullgarisë, provinca autonome e Rumelisë Lindore dhe Maqedonia, e cila iu kthye osmanëve, [3] duke zhbërë planet ruse për një "Bullgari të Madhe" të pavarur dhe rusofile. Traktati i Shën Stefanit kishte krijuar një shtet bullgar, të cilit i trembeshin më shumë Britania dhe Austro-Hungaria. [4]

Traktati i Berlinit konfirmoi shumicën e përfitimeve ruse nga Perandoria Osmane të specifikuara në Traktatin e San Stefanit, por lugina e Alashkerdit dhe qyteti i Bajazidit iu kthyen osmanëve. [5] Traktati i Konstantinopojës (1879) ishte një vazhdim i mëtejshëm i negociatave. Ai ripohoi dispozitat e Traktatit të San Stefanit, të cilat nuk ishin modifikuar nga Traktati i Berlinit dhe përcaktoi shumat e kompensimit që Perandoria Osmane i detyrohej Rusisë për humbjet ndaj bizneseve dhe institucioneve gjatë luftës. Ai u dha amnisti nënshtetasve osmanë dhe lirimin e robërve të luftës. [6] [7] Përveç kësaj, neni VII i traktatit parashikonte që në territorin e përvetësuar nga Rusia, subjektet mund të zgjidhnin nëse dëshironin të ishin nënshtetas osmanë apo rusë për një periudhë prej gjashtë muajsh pas hyrjes në fuqi të marrëveshjes. [7] [8]

Me gjithë lutjet e delegatëve rumunë, Rumania u detyrua t'ia dorëzonte Perandorisë Ruse Besarabinë jugore. [9] Si kompensim, Rumania mori Dobrujën, duke përfshirë deltën e Danubit. [9] Traktati gjithashtu kufizoi pushtimin rus të Bullgarisë në 9 muaj, gjë që kufizoi kohën gjatë së cilës trupat dhe furnizimet ruse mund të lëviznin nëpër territorin rumun. [9]

Tre shtetet e reja të pavarura më pas e shpallën veten mbretëri: Rumania në 1881, Serbia në 1882 dhe Mali i Zi në 1910 ndërsa Bullgaria shpalli pavarësinë e plotë në 1908 pasi u bashkua me Rumelinë Lindore në vitin 1885. Austro-Hungaria aneksoi Bosnjën në vitin 1908, duke shkaktuar krizën e Bosnjës, një krizë e madhe evropiane që përforcoi aleancat para Luftës së Parë Botërore. [10]

Traktati i Berlinit u dha status të veçantë juridik disa grupeve fetare dhe gjithashtu do të shërbente si model për traktatet e pakicave, të cilat do të krijoheshin në kuadër të Lidhjes së Kombeve. [11] Ai përcaktoi që Rumania të njohë jo të krishterët (hebrenjtë dhe muslimanët) si qytetarë të plotë. Ai gjithashtu kërkoi në mënyrë të paqartë një korrigjim kufiri midis Greqisë dhe Perandorisë Osmane, i cili ndodhi pas negociatave të stërzgjatura në 1881, me transferimin e Thesalisë në Greqi. 

Në "Rrethoren e Salisburit" të 1 prillit, Sekretari i Jashtëm britanik, Markezi i Salisbury-t, bëri të qartë kundërshtimet e tij dhe të qeverisë së tij ndaj Traktatit të San Stefanos dhe pozicionit të tij të favorshëm të Rusisë. [12] Historiani A.J.P. Taylor shkruan: "Nëse traktati i San Stefanos do të ishte ruajtur, si Perandoria Osmane ashtu edhe Austro-Hungaria mund të kishin mbijetuar deri në ditët e sotme. Britanikët, me përjashtim të Beaconsfield në momentet e tij më të egra, kishin pritur më pak dhe, për rrjedhojë, ishin më pak të zhgënjyer. Salisbury shkroi në fund të vitit 1878: "Ne do të krijojmë një lloj sundimi të rrënuar turk përsëri në jug të Ballkanit. Por është thjesht një pushim. Nuk ka mbetur gjallëri në to. Traktati gjithashtu u bën thirrje palëve të përfshira të sulmojnë kombin që shkel traktatin.'" [13]

Vilajeti i Kosovës mbeti pjesë e Perandorisë Osmane. Austro-Hungarisë iu lejua të vendosë garnizone ushtarake në Vilajetin Osman të Bosnjës dhe në Sanxhakun e Novi Pazarit. Vilajeti i Bosnjës u vu nën pushtimin austro-hungarez, megjithëse formalisht mbeti pjesë e Perandorisë Osmane derisa u aneksua nga Austro-Hungaria tridhjetë vjet më vonë, më 5 tetor 1908. Garnizonet austro-hungareze në Sanxhakun e Novi Pazarit u tërhoqën në vitin 1908, pas aneksimit të Vilajetit të Bosnjës dhe Krizës së Bosnjës që rezultoi, [10] për të arritur një kompromis me Perandorinë Osmane, e cila po luftonte me grindje të brendshme për shkak të Revolucioni xhonturk (1908). Situata kaotike në Perandorinë Osmane gjithashtu i lejoi Bullgarisë të shpallte zyrtarisht pavarësinë e saj më 5 tetor 1908. 

Lista e të plotfuqishmëve

Redakto
 •  United Kingdom
  • Benjamin Disraeli, Earl of Beaconsfield, Prime Minister
  • Robert Gascoyne-Cecil, 3rd Marquess of Salisbury, Foreign Secretary
  • Lord Odo Russell, ambassador to Berlin
 •  Germany and Prussia
  • Otto von Bismarck, Minister President of Prussia and Chancellor of Germany
  • Baron Ernst von Bülow, Foreign Minister of Prussia
  • Chlodwig, Prince of Hohenlohe-Schillingsfürst, ambassador to Paris
 •  Austria-Hungary
  • Gyula, Count Andrássy, Foreign Minister
  • Count Alajos Károlyi, ambassador to Berlin
  • Baron Heinrich Karl von Haymerle, ambassador to Rome
 •  France
  • William Henry Waddington, the Comte de Saint-Vallier, ambassador to Berlin and Minister of Foreign Affairs
  • Félix Hippolyte Desprez, Director of Political Affairs in the Department for Foreign Affairs
 •  Russia
  • Alexander, Prince Gorchakov, Chancellor and Foreign Minister
  • Count Pyotr Shuvalov, ambassador to the court of St James's
  • Paul d'Oubril, ambassador to Berlin
 •  Italy
 • Ottoman Empire
  • Alexander Karatheodori Pasha, Minister of Public Works
  • Mehmed Ali Pasha, marshal of the Ottoman army
  • Sadullah Pasha, ambassador to Berlin[1]

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ a b Phillips 1911.
 2. ^ Krasner, Stephen D. (1999). Sovereignty: Organized Hypocrisy. Princeton University Press. fq. 165. ISBN 0-691-00711-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Jelavich, Barbara (2004). Russia and the Formation of the Romanian National State, 1821–1878. Cambridge University Press. fq. 286. ISBN 0-521-52251-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Crampton, R. J. (2005). A Concise History of Bulgaria. Cambridge University Press. fq. 84. ISBN 0-521-85085-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Schem, Alexander Jacob (1878). "Chapter IX [Third Book]: The Berlin Congress". War in the East: An Illustrated History of the Conflict Between Russia and Turkey, With a Review of the Eastern Question. H.S. Goodspeed & Co. fq. 685–700. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "КОНСТАНТИНО́ПОЛЬСКИЙ МИР 1879" [Peace of Constantinople 1879] (në rusisht). Great Russian Encyclopedia. Arkivuar nga origjinali më 19 shkurt 2022. Marrë më 19 shkurt 2022.
 7. ^ a b "The Definitive Treaty of Peace between Russia and the Porte: Signed at Constantinople on 8th February,1879". American Journal of International Law (në frëngjisht). Cambridge University Press for the American Society of International Law. 2 (4 Supplemental): 424–426. tetor 1908. doi:10.2307/2212671. ISSN 0002-9300. JSTOR 2212671. OCLC 5545378434. Marrë më 19 shkurt 2022.
 8. ^ Lohr, Eric (2012). Russian Citizenship: From Empire to Soviet Union. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. fq. 39–40. ISBN 978-0-674-06634-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 9. ^ a b c Hitchins, Keith (1994). Rumania: 1866–1947. Oxford History of Modern Europe. Oxford University Press. fq. 50. ISBN 0-19-822126-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ a b Bosnian Crisis
 11. ^ Buergenthal, Thomas (1 korrik 2002). International Human Rights in a Nutshell (bot. Third). West Publishing Company. fq. 7. ISBN 0-314-26014-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Walker, Christopher J. (1980), Armenia: The Survival of A Nation, London: Croom Helm, p. 112
 13. ^ Taylor, A. J. P. (1954). The Struggle for Mastery in Europe 1848–1918. Oxford University Press. fq. 253. ISBN 0-19-881270-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)