Vilajeti i Prizrenit ishte një krahinë (provincë) e Perandorisë Osmane e themeluar në vitin 1869.[1] Qendra e vilajetit të Prizrenit ishte Prizreni.

Historiku

Redakto

Në vitin 1869 Prizreni u nda nga provinca e Manastirit dhe u kthye në provincë. Kryeqyteti i Krahinës së Prizrenit është Prizreni. Në krahinë u botua një gazetë serbo-turke e quajtur Prizren. Në vitin 1877, qendra e krahinës u zhvendos në Prishtinë dhe emri i krahinës u bë “Krahina e Kosovës”. Kështu, Krahinës së Prizrenit i erdhi fundi.

Në Vilajetin e Prizrenit përfshiheshin disa sanxhaqe të Krahinës së Manastirit (sanxhakët e Dibres dhe të Shkupit) si dhe të Krahinës së Danubit (Sanxhaku i Nishit). Krahina e Prizrenit përbëhej nga katër sanxhaqe gjithsej: Prizreni, Shkupi, Dibra dhe Nishi.

Vilajeti mbulonte një sipërfaqe shumë të madhe. Krahinat e mëposhtme ishin fqinje kufitare; Danubi në lindje, Mbretëria e Serbisë dhe Bosnja në veri, Mali i Zidhe Provinca e Shkodrës në perëndim; Në jug, krahinat e Janinës dhe të Selanikut me 19.900 km² mes gjatësisë gjeografike 41º 25' dhe 47º 54'. Lartësia mbidetare mesatare e saj është 1200 m.[2]

Guvernatorët që shërbyen

Redakto
 • Tepedelenlizade İsmail Rahmi Pasha (korrik 1869 - janar 1871)
 • Tatar Saffet Pasha (janar 1871 - nëntor 1871)
 • Sarı Galip Pasha (nëntor 1871 - gusht 1872)
 • Abdurrahman Nureddin Pasha (gusht 1872 - prill 1873)
 • Shqiptari Mehmet Aqif Pasha nga Tetova (prill 1873 - maj 1873)
 • Hüseyin Hüsnü Pasha (maj 1873 - prill 1874)
 • ... (1874 - 1877)

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
 • Raif Vırmiça, Veprat arkitekturore osmane në Kosovë, Republika e Turqisë Botime të Ministrisë së Kulturës, Kontinent 1999
 • Raif Vırmiça, Fondacioni Kukli Mehmet Beu, Qendra Kulturore Atatürk, Kontinent 2010
 • Grandits, Hannes; Nathalie Clayer; Robert Pichler (2010). Conflicting Loyalties in the Balkans The Great Powers, the Ottoman Empire and Nation-building. Gardners Books. fq. 309. ISBN 978-1-84885-477-2. Marrë më 5 maj 2011. In 1868 the vilayet of Prizren was created with the sancaks of Prizren, Dibra, Skopje and Niš; it only existed till 1877 {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Grandits, Hannes; Nathalie Clayer; Robert Pichler (2010). Conflicting Loyalties in the Balkans The Great Powers, the Ottoman Empire and Nation-building. Gardners Books. fq. 309. ISBN 978-1-84885-477-2. Marrë më 5 maj 2011. In 1868 the vilayet of Prizren was created with the sancaks of Prizren, Dibra, Skopje and Niš; it only existed till 1877 {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Akşin Somel, Selçuk (2001). The modernization of public education in the Ottoman Empire, 1839-1908. Netherlands: Brill. fq. 234. ISBN 90-04-11903-5. Marrë më 2 gusht 2011. to vilayet of Prizren was founded in 1871- Το βιαλέτι του Πρίσρεν ιδρύθηκε το 1871 {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime

Redakto
 1. ^ "Kosovo" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 9 janar 2019. Marrë më 23 qershor 2008.
 2. ^ Pürzerrin Salnamesi, 1290/1874, s. 47.