Arkitekt Kasëmi ose Koxha Kasëm Aga (Reis Mimar Kasëmi 1570-1660) ishte mjeshtër i arkitektures klasike osmane. U lind në fshatin Gremsh të Tomorricës, Skrapar. Studimet e larta për arkitekturë i kreu në Stamboll dhe u radhit ndër ndihmësit më të afërt të arkitekt Sinanit. Ai ka shërbyer si kryearkitekt i Perandorisë Osmane si dhe ka krijuar vepra monumentale origjinale si Qoshku Bagdad, Qoshku Revan, Xhamia me Fajance në Stamboll si dhe mjaft vepra në Shqipëri si bujtina, ura, banja dhe trasenë e rrugës mesjetare Berat-Korçë.

Mimar Kasëm
Kryearkitekt I
16221639
Paraardhësi: Hasan Aga
Pasardhësi: Meremetçi Mustafa
Kryearkitekt II
16411660
Paraardhësi: Meremetçi Mustafa
Pasardhësi: Abdi Aga
Të dhënat personale
Lindi më: 1570
Lindi në: Gremsh Tomorric
Vdiq më: 1660
Vdiq në: Stamboll
Kombësia: Shqiptar
Profesioni: arkitekt
Feja: Mysliman

Shih edhe këtëRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto