Mozilla Firefox (shk. Firefox, sqt. Fajërfoks) është një shfletues internetiMozilla, bazuar në software të lirë.

Mozilla Firefox
Mozilla Firefox wordmark
Firefox 89 screenshot.png
Mozilla Firefox 89.0 në Arch Linux
Zhvillues Mozilla Corporation / Mozilla Foundation
Sistemi operativ Cross-platform
Gjuhët e mundshme Shumëgjuhësh
Përdoret për Shfletues interneti
Licenca Mozilla EULA për rishpërndarje binare (software)
Faqja zyrtare mozilla.com/firefox


Shfletuesi Firefox është ndër shfletuesit e parë me skenën sipërfaqësore në gjuhën shqipe. Edhe pse standardizimi i termeve nga kjo lëmi në gjuhën shqipe ende nuk është bërë, ekipet vullnetare më këtë shfletues edhe pse termet e zgjedhura paksa të "premë", ata ja kanë arritur që të bëjnë një shfletues me sipërfaqe që përdoruesve ju paraqitet si një skenë në gjuhën shqipe. Çka është edhe më e rëndësishmja ky edhe përdoret nga shumë shqiptarë. Mozilla Albania shërbën si portali zyrtar i komunitetit te Mozilla në trevat shqiptare. Fondacioni Mozilla u krijua në 1998 për të ndërtuar një internet më të mirë.

Svilupime të ardhshmeRedakto

 
Gran Paradiso Alpha 4 në Linux

Versioni 3Redakto

Emri i zhvillimit të Mozilla Firefox 3 është Gran Paradiso (sqt. Parajsa e Madhe). Prekursorët e tij u quajtën "Minefield", nga emri trunguve të ndërtimit.

Versioni 4Redakto

Me 13 tetor 2006, Brendan Eich, Shef i Teknologjisë Mozilla, shkroi për planet e Mozilla 2.0, platforma ku mundet të bazohet Firefox 4.0. Këto ndryshime mundin të kenë: përmirësimin dhe heqjen e Apive XPCOM; ndërrimet te standardet C++; kompilacion JIT (just-in-time, i njohur si projekti Tamarian), për rritjen e funksionimit të Ajax; strumente-kohore dhe runtime (ekzekutim në kohë) për rojen ose sigurimin.

Zgjerimet (Add-ons)Redakto

Zgjerimet janë programe të vogla (shtesa) që rrisin funksionalitetin e Firefox-it dhe lejojnë përshtatjen e tij. Zgjerime të rëndësishme janë fjalorët drejtshkrimor për gjuhë të ndryshme.

Zgjerime shqipRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  Ky artikull në lidhje me Software është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.