Orhani ose Orhan Gaziu (osmanisht: ورخان غازی; turqisht: Orhan Gazi; rreth 1281 - mars 1362) ishte bei i dytë i sulltanatit otomanë (të njohur më pas si Bejlëk osman ose Emirat) nga 1323/4 deri në 1362. Ai lindi në Söğüt, si i biri i Osman Gazi dhe Malhun Hatun. Gjyshi i tij ishte Ertugrul.

Orhani i I
ورخان غازی
Sulltan
Orhani i I
I 2-të Sulltan
Mbretërimi1323/4-1362
PasardhësiOsmani i I
PasardhësiMurati i I
[[Dinastia|]]Shtëpia e Osmanët
I atiOsmani i I
U lind1281
Sogut
VdiqMars 1323/4
Bursa

Të arriturat e sulltan Orhanit Redakto

Orhan Gazi lindi në 1281. Babai i tij, Osman Gazi dhe e ëma, Mal Hatun. Orhan Gazi mori drejtimin pas vdekjes së babait të tij Osman Gazi në 1326. Orhan Gazi u martua me Teodorën, bijën e Perandorit Bizantin Joannis Kantakuzinos në 1346. Përveç kësaj, ndërsa vajza e Jarhisar Tekfur, Holofira ishte e martuar me tekfurin e Bilexhik, dasma u shtyp dhe Holofira u mor si burg dhe ajo ishte e martuar me Orhan Gazi. Pasi u bë mysliman, emri i tij u ndryshua në Nilyfer Hatun; Murad Hydavendigar, i cili do të jetë sundimtari i tretë i Shtetit Osman në të ardhmen, lindi nga kjo martesë. Arritja politike dhe ushtarake e Orhan Gazi, e cila ishte gjithnjë në krye të ushtrisë së tij në luftëra, konsiderohet të jetë blerja e Bursës më 6 prill 1326. Orhan Gazi, i cili e emëroi Alaüddin Ali Beun si vezir, mori aksidentin në Orhaneli dhe erdhi para Bursa dhe rrethoi qytetin. Qyteti u prit pa ndonjë konflikt serioz. Qendra e shtetit u transferua nga Bilexhik në Bursa.

Komandantët pionierë si Akçakoxha, Karamyrsel dhe Abdurrahman Gazi morën kështjellat Kandira, Aydos dhe Semendire . Kështu, kufijtë osmanë u shtrinë në Detin e Zi dhe Bosforin. Orhan Gazi, i cili jeton me luftëra dhe fitore që nga mosha 15 vjeç, bëri një aranzhim ushtarak dhe themeloi një ushtri të quajtur "Yaya" në 1328.

Fakti që Otomanët morën kështjellat në gadishullin Kocaeli dhe arritën në Bosforin bëri një presion mbi Perandorinë Bizantine. Perandori III. Andronikos përgatiti një ushtri të dy për të marrë përsëri kështjellat e pushtuara dhe për të shpëtuar rrethimin Iznik. Orhan Gazi la ca forcë në Iznik dhe veproi kundër bizantinëve. Të dy ushtritë u takuan në Palekonon (Maltepe), ushtria bizantine u mund në betejën e Palekonon (1329).

Pas kësaj fitore të rëndësishme, Orhan Gazi vazhdoi rrethimin e Iznikut. Komandanti i Iznikut, i cili humbi shpresën nga Perandoria Bizantine, deklaroi se ai do të dorëzohej në disa kushte. Orhan Gazi premtoi se kushtet e përcaktuara do të përmbushen dhe se publiku do të trajtohet mirë. Iznik, një nga qytetet më të rëndësishëm të krishterimit, hyri në sundimin turk në 1330.

Orhan Gazi vazhdoi pushtimet; Ai shtoi Taraklı, Göynük dhe Mudurnu në 1331 dhe Gemlik në tokën osmane në 1333. Orhan Gazi pushtoi Izmit, një qendër e rëndësishme tregtare dhe rrethinat e tij (Koyunhisar, Hereke, Yalova, Armutlu) në 1337 dhe i dha administrimin e këtij vendi birit të tij Sylejman Pasha.

Kur kështjellat Kirmasti, Mihaliç dhe Ulubat që u përkisnin Grekëve pranë Ballëkesir u pushtuan në vitin 1342, ata u bënë fqinjë me Principatën e Karesioğulları. Orhan Gazi mori territorin e këtij principata duke përfituar nga luftimet e fronit në principatën Karesioğulları. Ishujt Marmara, üsküdar dhe Kadıköy u pushtuan (1352). Më 1354, Gerede-Beylik u kap dhe Ankaraja u pushtua për herë të parë.

Orhan Gazi transferoi tokat shtetërore që mori nga babai i tij Osman Gazi si 16000 kilometra katror tek djali i tij Murad Hydavendigar si 95000 kilometra katrorë. Orhan Gazi mendoi se shteti duhet të ketë një sistem administrativ, për këtë qëllim, organizata i dha punën e saj Alaeddin Pasha dhe legjendës së Sheh Edebali, Çandarlı Kara Halil Pasha. Orhan Gazi theksoi tre pika të rëndësishme brenda agjencisë shtetërore; këto ishin para, ushtri dhe veshje. Ai caktoi gra për çështje gjyqësore dhe administrative dhe vartëse për punët ushtarake në vendet që ai pushtoi. Paratë e para osmane u grumbulluan në vitin 1326 nga Orhan Gazi.

Vitet e fundit Redakto

Orhan Gazi ishte një sulltan i cili gjithashtu i dha rëndësi zonimit dhe planifikimit të qytetit. Pas pushtimit të Iznikut, në 1331, Kisha e famshme Hagia Sophia në Iznik u shndërrua në një xhami. Përveç kësaj, Xhamia Hacı Özbek, xhamia e parë në historinë otomane, është ndërtuar në vitin 1333 në Iznik. Punimet e tjera të Orhan Gazi janë si më poshtë; Xhamia dhe Vault, Xhamia Iznik Haci, Xhamia e Gjelbër në Iznik, Xhamia Orhan në Bilexhik, Ndërtimi Bilecik Orhan Gazi, Xhamia Gebze Orhan, Xhamia Bursa Orhan, Ndërtimi Iznik Nilyfer Hatun. Orhan Gazi, i cili i kushton një rëndësi të madhe shkencës dhe arsimit, ndërtoi edhe një Medrese në Bursa.

Referimet Redakto

  • Ardit Skëndi