Otho

Marcus Salvius Otho, lindur 28 prill 32-16 prill 69) ishte perandor romak për tre muaj, nga 15 janari deri në 16 prill 69. Ai ishte perandori i dytë i Vitit të Katër Perandorëve.

Otho
Emri i mbretërimit
Imperator Marcus Otho Caesar Augustus[1]
E ëmaTerentia Albia
U lindMarcus Salvius Otho

Një anëtar i një familje fisnike etruske, Otho ishte fillimisht një mik dhe oborrtar i perandorit të ri Nero derisa ai u dëbua në mënyrë efektive në guvernatorin e provincës së largët të Lusitania në 58 pas lidhjes së gruas së tij Poppaea Sabina me Neronin. Pas një periudhe sundimi të moderuar në provincë, ai u bë aleat me Galba, guvernatorin e Hispania Tarraconensis fqinje, gjatë revoltave të vitit 68. Ai e shoqëroi Galbën në marshimin e tij për në Romë, por u revoltua dhe vrau Galbën në fillim të vitit të ardhshëm.

Duke trashëguar problemin e rebelimit të Vitellius, komandantit të ushtrisë në Germania Inferior, Otho drejtoi një forcë të konsiderueshme e cila takoi ushtrinë e Vitellius në Betejën e Bedriacum. Pasi luftimet fillestare rezultuan në 40,000 viktima, dhe një tërheqje të forcave të tij, Otho bëri vetëvrasje në vend se të luftojë dhe Vitellius u shpall perandor.

Jeta e hershme Redakto

Otho lindi më 28 prill të vitit 32 pas Krishtit. Gjyshi i tij kishte qenë senator dhe Klaudi i dha babait të Othos statusin e patricit.[2][3] Greenhalgh shkruan se "ai ishte i varur nga luksi dhe kënaqësia në një shkallë të jashtëzakonshme edhe në një Romak". Një grua e moshuar e çliroi atë në shoqërinë e perandorit Nero. Otho u martua me zonjën e perandorit Poppaea Sabina; Nero e detyroi Otho të divorcohej nga Poppaea në mënyrë që ai vetë të mund të martohej me të. Ai e internoi Othon në provincën Lusitania[3] në 58 ose 59 duke e caktuar atë të ishte guvernatori i saj.[2]

Otho u tregua i aftë si guvernator i Lusitanisë. Megjithatë, ai kurrë nuk e fali Neron që u martua me Poppaea. Ai u lidh me Galba, guvernatorin e Hispania Tarraconensis fqinje, në rebelimin e këtij të fundit kundër Neronit në 68.[3] Nero bëri vetëvrasje më vonë atë vit dhe Galba u shpall perandor nga Senati. Otho shoqëroi perandorin e ri në Romë në tetor 68. Para se të hynin në qytet, ushtria e Galbës luftoi kundër një legjioni që Nero kishte organizuar.[4]

Përmbysja e Perandorit Galba Redakto

Më 1 janar 69, ditën kur Galba mori detyrën e konsullit përkrah Titus Vinius,[5] legjionet e katërta dhe njëzet e dytë të Gjermanisë së Epërme refuzuan t'i betohen besnikëri perandorit. Ata rrëzuan statujat e Galbës dhe kërkuan që të zgjidhej një perandor i ri. Të nesërmen, ushtarët e Gjermanisë së Poshtme gjithashtu refuzuan të betoheshin për besnikërinë e tyre dhe shpallën guvernatorin e krahinës, Aulus Vitellius, si perandor. Galba u përpoq të siguronte autoritetin e tij si perandor që u njoh duke adoptuar fisnikun Lucius Calpurnius Piso Licinianus si pasardhës të tij,[3] një veprim që fitoi pakënaqësi nga Otho.[2] Galba u vra nga pretorianët më 15 janar, e ndjekur menjëherë nga Vinius dhe Piso. Kokat e tyre u vendosën në shtylla dhe Otho u shpall perandor.[3]

Ai pranoi, ose duket se e pranoi, njohjet e Neronit që i dhanë atij nga britmat e popullatës, të cilët rinia e tij krahasuese dhe efektshmëria e paraqitjes së tij i kujtonin të preferuarin e tyre të humbur. Statujat e Neronit u vendosën përsëri, të liruarit dhe oficerët e tij të shtëpisë u riinstaluan (përfshirë djalin e ri të tredhur Sporus të cilin Nero e kishte marrë në martesë dhe Otho gjithashtu do të jetonte nga afër me[6] [7]), dhe përfundimi i synuar i Shtëpisë së Artë u njoftua.

Në të njëjtën kohë, frika e qytetarëve më të matur dhe të respektuar u lehtësua nga profesionet liberale të Othos nga qëllimi i tij për të qeverisur me drejtësi, dhe nga mëshira e tij e mençur ndaj Aulus Marius Celsus, një konsull i caktuar dhe një përkrahës i Galba. Otho shpejt kuptoi se ishte shumë më e lehtë të rrëzoje një perandor sesa të sundosh si një: sipas Suetonius[8] Otho dikur vërejti se "të luash Tubat e Gjata nuk është zanati im" (dmth. Të ndërmarrësh diçka përtej aftësive të dikujt për ta bërë këtë).

Lufta me Vitelliun Redakto

 
Otho nga Robert Van Voerst pas Titianit .

Çdo zhvillim i mëtejshëm i politikës së Othos u kontrollua pasi Otho kishte lexuar me korrespondencën private të Galba-s dhe kishte kuptuar shkallën e revolucionit në Gjermani, ku disa legjione kishin deklaruar për Vitellius, komandantin e legjioneve në lumin e ulët të Rhine, dhe tashmë ishin duke përparuar Italia. Pas një përpjekje të kotë për të pajtuar Vitelliun me ofertën e një pjese në Perandori, Otho, me një forcë të papritur, u përgatit për luftë. Nga provincat shumë më të largëta, të cilat kishin pranuar në heshtje pranimin e tij, pritej pak ndihmë, por legjionet e Dalmacisë, Pannonia dhe Moesia ishin të etur për kauzën e tij, grupet pretoriane ishin një forcë e frikshme dhe një flotë e efektshme i dha atij zotërimi i deteve italiane.

Flota u dërgua menjëherë për të siguruar Ligurinë, dhe më 14 Mars Otho, i padënuar nga shenjat dhe profecitë, filloi drejt veriut në krye të trupave të tij me shpresën për të parandaluar hyrjen e trupave të Vitellius në Itali. Por për këtë ai ishte tepër vonë, dhe gjithçka që mund të bëhej ishte të hidhte trupa në Placentia dhe të mbante linjën e Po. Garda e përparuar e Othos mbrojti me sukses Placentian kundër Aulus Caecina Alienus dhe e detyroi atë gjeneral të binte përsëri në Kremona, por ardhja e Fabius Valens ndryshoi aspektin e çështjeve.

Komandantët e Vitellius tani vendosën të bënin një betejë vendimtare, Betejën e Bedriacum, dhe planet e tyre u ndihmuan nga këshillat të ndarë dhe të pavendosur që mbizotëruan në kampin e Othos. Oficerët më me përvojë nxitën rëndësinë e shmangies së një beteje derisa të paktën legjionet nga Dalmacia të kishin arritur. Sidoqoftë, nxitimi i vëllait të perandorit Titianus dhe i Proculus, prefekt i Gardave Pretoriane, shtuan padurimin e etur të Othos, kapërcyen të gjitha kundërshtimet dhe u vendos një përparim i menjëhershëm.

Otho mbeti prapa me një forcë rezervë të konsiderueshme në Brixellum në bregun jugor të Po. Kur u mor ky vendim, ushtria e Othos tashmë kishte kaluar Po dhe ishin vendosur në Bedriacum (ose Betriacum), një fshat i vogël në Via Postumia, dhe në rrugën me të cilën legjionet nga Dalmacia do të mbërrinin natyrshëm.

Duke lënë një çetë të fortë për të mbajtur kampin në Bedriacum, forcat e Athinës përparuan përgjatë Via Postumia në drejtim të Kremones. Në një distancë të shkurtër nga ai qytet ata papritur u ndeshën me trupat Vitelliane. Othonianët, megjithëse ishin në disfavor, luftuan dëshpërimisht, por më në fund u detyruan të bien përsëri në çrregullime në kampin e tyre në Bedriacum. Të nesërmen Vitellianët fitimtarë i ndoqën ata, por vetëm për t'u pajtuar menjëherë me armikun e tyre të dëshpëruar dhe për t'u mirëpritur në kamp si miq.

Vdekja Redakto

Otho ishte ende në komandë të një force të frikshme: legjionet dalmat kishin arritur në Akuileia dhe shpirti i ushtarëve të tij dhe oficerëve të tyre ishte i pandërprerë. Ai ishte i vendosur të pranonte verdiktin e betejës që vetë padurimi i tij kishte shpejtuar. Në fjalim, ai u dha lamtumirën atyre që ishin rreth tij, duke deklaruar: "farshtë shumë më e drejtë të humbasësh një për të gjithë, sesa shumë për një",[9] dhe më pas të tërhiqet për të pushuar i qetë për disa orë. Herët në mëngjes ai goditi veten në zemër me një kamë, të cilën e kishte fshehur nën jastëkun e tij dhe vdiq ndërsa shoqëruesit e tij hynin në çadër.

Hiri i Othos u vendos brenda një monumenti modest. Ai kishte mbretëruar tre muaj. Varrimi i tij u festua menjëherë siç e kishte dëshiruar. Një varr i thjeshtë u ngrit për nder të tij në Brixellum, me mbishkrimin Diis Manibus Marci Othonis. Mbretërimi i tij 91-ditor [15] do të ishte më i shkurtri deri në atë të Pertinax, mbretërimi i të cilit zgjati 87 ditë në 193 gjatë Vitit të Pesë Perandorëve.

Arsyet e vetëvrasjes Redakto

Është menduar se vetëvrasja e Othos ishte kryer në mënyrë që ta largonte vendin e tij nga rruga për në luftën civile. Ashtu si ai kishte ardhur në pushtet, shumë romakë mësuan të respektonin Othon në vdekjen e tij. Pak mund të besojnë se një ish-shok i njohur i Neronit kishte zgjedhur një fund kaq të nderuar. Tacitus shkroi se disa nga ushtarët u vetëvranë pranë shtyllës së tij të varrimit "sepse ata e donin perandorin e tyre dhe dëshironin të ndanin lavdinë e tij".[10]

Duke shkruar gjatë sundimit të Perandorit Domitian (Pas Krishtit 81–96), poeti Romak Martial shprehu admirimin e tij për zgjedhjen e Othos për të kursyer perandorinë nga lufta civile duke sakrifikuar veten e tij:

Edhe pse perëndesha e luftës civile ishte ende në dyshim,

Dhe Otho i butë mbase kishte akoma një shans për të fituar,

Ai hoqi dorë nga luftimet që do të kushtonin shumë gjak,

Dhe me siguri dora e shpuar mu në gji.

Sidoqoftë le Cato në jetën e tij të jetë më i madh se vetë Cezari;

Në vdekjen e tij ai ishte më i madh se Otho?

 
Statuja e Perandorit Otho në muzeun e Luvrit (Paris)

Suetonius, në Jetët e Cezarëve, komenton pamjen dhe higjienën personale të Othos.

Thuhet se ai ishte me një gjatësi të moderuar, me këmbë të çelëta dhe me këmbë me bandi, por pothuajse femëror në kujdesin e tij për trupin e tij. Ai i kishte shkulur flokët e trupit dhe për shkak të hollësisë së flokëve të tij kishte një paruke të modës me aq kujdes dhe të vendosur në kokë, sa askush nuk dyshonte. Për më tepër, ata thonë se ai rrohej çdo ditë dhe lyente fytyrën me bukë të lagur, duke filluar praktikën me pamjen e të parit poshtë, në mënyrë që të mos kishte kurrë mjekër.

Juvenal, në një pasazh në Satire II duke tallur homoseksualitetin mashkullor, në mënyrë specifike përmend Otho si të kotë dhe të mrekullueshëm, duke parë veten në pasqyrë para se të shkojë në betejë dhe "ta suvatojë fytyrën me brumë" në mënyrë që të duket mirë.[11]

Shënime Redakto

Sipas Dios, Augustus vdiq pas një rregulli "dyzet e katër vjet që nuk kishin trembëdhjetë ditë". Nëse zbresim 13 ditë në 2 shtator, kemi 20 gusht. I njëjti kapitull daton saktësisht vdekjen e Augustit në "ditën e nëntëmbëdhjetë të Gushtit". Caligula u ngjit në fron në "njëzet e pesë vjeç, duke mos pasur pesë muaj e katër ditë". Kjo na jep 27 Mars; Dio (gabimisht) daton vdekjen e Tiberius më 26 Mars. Prandaj, Otho vdiq më 16 Prill, jo më 17, siç mund të sugjerojë llogaritja.

Referencat Redakto

 1. ^ Cooley, f. 490.
 2. ^ a b c Grant 2002.
 3. ^ a b c d e Greenhalgh 1975.
 4. ^ Donahue 1999.
 5. ^ Wellesley 1989.
 6. ^ Smith 1849.
 7. ^ Champlin 2005.
 8. ^ "Suetonius • Life of Otho". penelope.uchicago.edu. Marrë më 29 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 9. ^ "Cassius Dio — Epitome of Book 63". penelope.uchicago.edu. Marrë më 29 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 10. ^ Tacitus, Cornelius. "Otho's Suicide : The Histories [of Ancient Rome] by Tacitus". www.ourcivilisation.com. Marrë më 29 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 11. ^ "Juvenal | Roman poet". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 2019-12-02.

Burimet Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

Burime primare Redakto

Material dytësor Redakto