Prokop Mima u lind në Durrës, më 7 korrik të vitit 1920 dhe viq më 18 gusht të vitit 1986, ishte aktor i njohur shqiptar.

Prokop Mima shquhej për diksionin e tij, një mjeshtër i gjuhës shqipe, një aktor brilant karakteresh. Që i ri ishte i pasionuar pas recitimeve. Veprimtarinë e tij në skenë e ka filluar që në vitin 1945, me krijimin e Teatrit Popullor. Roli i tiji i parë është në dramën “Topazi” e më vonë në dhjetëra role të suksesshëm. Deri në vitin 1982 ai interpretoi mbi 70 role, ku veçohen Zbisheku tek “Morali i znj. Dulska”, Vurni tekIntrigë dhe dashuri”, Adhamudhi tek “Pas vdekjes”, Xhivola tek “Arturo Ui”, Hamleti tek “Hamleti”, Dom Marku tek “Cuca e maleve”, gjeneral – leintenanti tek “Gjenerali i ushtrisë së vdekur”, etj.

Ka interpretuar disa role të spikatur edhe në filmin artistik shqiptar.

Është nderuar me titullin “Artist i merituar”. Ishte daja i aktores Anisa Markarian dhe kunat i përkthyesit Robert Shvarc.

ReferimeRedakto

  Ky artikull në lidhje me një aktor është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar atë.