Risani është lagje e venbanimit të Kotorit.

Risani

Gjeografia

Redakto

Risani ka klimë mediterane, me temperaturë mesatare vjetore 15.8 gradë C.

-Me temperaturë mbi 25 gradë C - 124.8 ditë

-me temperaturë mbi 30 gradë C - 49.8 ditë

-me temperaturë nën 0 gradë C -4.3 ditë.

Histori

Redakto

Risani është qyteti më i vjetër në bokën e Kotorit. Është krijuar kah mesi i shekullit të III-të p.l.k. Sipas shënimeve antike dihet se e kan themeluar ilirët , fisi Rison, nga i cili edhe e ka marrë emrin Risinium. Në ketë qytet duhet të ketë sunduar edhe mbrti ilir Ballai.

Thuhet se ka qenë qytet i pasur dhe qytet i bukur. Ka qenë qendër e Detarisë, tregtisë dhe i zejtarisë së shtetit ilir. Në të janë prodhuar edhe monedhat. Para sulmit nga romakët , kah viti 229 mbretëresha ilire Teuta Risanin e krijoi qendër administrative. Kur edhe Risani ra nën sundimin e romakëve mbretëresha Teuta bëri vetëvrasje, është gjuajtur në det.

Demografia

Redakto

Statistikat

Redakto
Viti Banorë Grafiku
1948 969  
1953 1038
1961 1227
1971 1461
1981 1766
1991 2047
2003 2117

Lidhje të Jashtme

Redakto

Shih edhe

Redakto


42°30′53″N 18°41′42″E / 42.51472°N 18.69500°E / 42.51472; 18.69500