Rrethimi i Kőszeg ose në burime gjermane: Rrethimi i Gynsit (turqisht: Kuşatması) ishte rrethimi i Kőszeg (gjermanisht: Güns)[1]Mbretërinë e Hungarisë brenda Perandorisë Hapsburge, që u zhvillua më 1532. Në rrethim, forcat mbrojtëse të Monarkisë Austriake Hapsburge nën udhëheqjen e Kapitenit Kroat Nikola Jurishiq (hungarisht: Miklós Jurisics), e mbrojti kështjellën e vogël kufitare të Kőszeg me vetëm 700-800 ushtarë kroatë, pa topa dhe pak armë. Mbrojtësit penguan përparimin e ushtrisë osmane me 100.000 ushtarë drejt Vjenës, nën drejtimin e Sulltan Sulejmanit të Madhërishëm (Turqishte osmane: سليمان Süleymān) dhe Ibrahim Pasha Pargaliut.[2]

Rrethimi i Gynsit (Kőszeg)
Part of Luftës së Vogël në Hungari krahas Luftërave Osmano-Hapsburgiane dhe Luftërave Osmane në Evropë
Belagerung von Güns.png
Date5 gusht 1532 – 30 gusht 1532
Location
Kőszeg, Mbretëria e Hungarisë me Monarkinë Hapsburg (sot Hungaria)
Result Mbrojtësit ndaluan hyrjen e Osmanëve në Vjenë
Belligerents

Flag of the Habsburg Monarchy.svg Monarkia e Hapsburgut

 • Coat of Arms of Hungary.svg Mbretëria e Hungarisë
 • CoA of the Kingdom of Croatia.svg Mbretëria e Kroacisë
Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Perandoria Osmane
Commanders and leaders
Nikola Jurishiq

Sulejmani I

Ibrahim Pashë Pargaliu
Strength
700–800 100,000
Casualties and losses
Të rënda Humbje të lehta

Rezultati i saktë është i panjohur, pasi ekzistojnë dy versione që ndryshojnë, në varësi të burimit. Në versionin e parë, Nikolla Jurišić kundërshtoi ofertën për t'u dorëzuar me kushte të favorshme; në versionin e dytë, qytetit iu ofruan kushte për një dorëzim nominal. Sulejmani, pasi ishte vonuar afro katër javë, u tërhoq me ardhjen e shirave të gushtit,[2] dhe nuk vazhdoi drejt Vjenës ashtu siç e kishte menduar, por u kthye në shtëpi.

Sulejmani siguroi posedimin e tij në Hungari duke pushtuar disa kështjella të tjera,[3] por pas tërheqjes osmane, Perandori i Hapsburgut Ferdinand I rishfrytëzoi disa prej territoreve të shkatërruara. Pas kësaj, Sulejmani dhe Ferdinand përfunduan një traktat të vitit 1533 të Kostandinopojës që konfirmoi të drejtën e Gjon Zápolya si mbret i të gjithë Hungarisë, por njohu zotërimin e Ferdinandit të një pjese të territorit të riokupuar.[4]

SfondiRedakto

 
Monument i Rrethimit të Kőszeg, që ndodhet në verën e Kőszeg

Më 29 gusht 1526, në Betejën e Mohács, forcat e krishtera të udhëhequra nga mbreti Louis II u mundën nga forcat osmane të udhëhequra nga Sulltan Suleimani i Madhërishëm.[5] Louis u vra në betejë, e cila rezultoi në përfundimin e Mbretërisë së pavarur të Hungarisë pasi vdiq pa trashëgimtar. Të dy Mbretëritë e Hungarisë dhe Kroacia u bënë territore të diskutueshme me pretendime të dy perandorive Hapsburg dhe Osmane. Perandori Hapsburg Ferdinand I, i cili ishte një vëlla i Perandorit të Shenjtë Romak Charles V, u martua me motrën e Louis II[6] dhe u zgjodh mbret nga fisnikët e Hungarisë dhe Kroacisë.[7]

Froni i Hungarisë u bë objekt i një mosmarrëveshjeje dinastike midis Ferdinandit dhe Gjon Zápolya nga Transilvania, pasi Sulejmani kishte premtuar ta bënte Zápolya sundimtar të gjithë Hungarisë.[8] Gjatë fushatës hungareze të 1527-1528, Ferdinandi kapi Budën nga John Zápolya më 1527, vetëm për të hequr dorë nga ai në atë në 1529 kur një kundërsulm osman hoqi Ferdinandin nga të gjitha përfitimet e tij territoriale gjatë 1527 dhe 1528.[6] Rrethimi i Vjenës më 1529 ishte përpjekja e parë e Sulejmanit të Madhërishëm për të kapur kryeqytetin austriak. Ky rrethim sinjalizoi kulmin e fuqisë osmane dhe shtrirjen maksimale të zgjerimit otoman në Evropën qendrore.

Lufta e Vogël në HungariRedakto

Pas rrethimit të pasuksesshëm të Vjenës nga Sulejmani më 1529, Ferdinandi nisi një kundërsulm në 1530 për të rimarrë iniciativën dhe hakmarrë ndaj shkatërrimit të sjellë nga ushtria e fortë e Suleimanit 120,000. Kjo fushatë zakonisht vlerësohet si fillimi i Luftës së Vogël, periudha e një seri konfliktesh midis Hapsburgëve dhe Perandorisë Osmane. Një sulm ndaj Budës u nxit nga John Zápolya, Mbreti vasal i Hungarisë, por Ferdinandi ishte i suksesshëm diku tjetër, duke kapur Gran (Esztergom) dhe kalatë e tjera përgjatë lumit Danub, një kufi jetësor strategjik.[2]

Fushata e vitit 1532Redakto

Gjatë periudhës së hershme të Luftës së vogël në Hungari, Sulejmani, si një përgjigje të kundërsulmonte Ferdinandin më 1530, dhe si një pjesë e tij e fushatës së pestë perandorake[9] (Turqishte osmane: سفر همايون, Sefer-i humāyūn) më 1532, udhëhoqi një ushtri masive prej mbi 120,000 trupash për ta rrethuar përsëri Vjenën. Për shkak të përparimeve të shpejta të Sulejmanit, Ferdinandi kishte frikë se forcat e krishtera nuk do të mblidheshin me kohë për ta takuar atë.[10] Më 12 korrik, Sulejmani i shkroi Ferdinandit nga Osijek (gjermanisht: Esseg) në Sllavoni, për ta siguruar atë për përparimin osman. Sipas letrës, fushata e pestë e Sulejmanit ishte drejtuar kryesisht kundër Charles V, dhe jo personalisht kundër Ferdinandit.[11] Pasi Sulejmani kaloi lumin Drava në Osijek, në vend që të merrte rrugën e zakonshme për Vjenën, ai u kthye në perëndim në territorin hungarez të Ferdinandit.[2] Sipas historianit Andrew Wheatcroft, në rrugën për Vjenën, ushtria osmane kishte investuar dhe kapur shkurt shtatëmbëdhjetë qytete ose kështjella të fortifikuara. Ferdinandi tërhoqi ushtrinë e tij, duke lënë vetëm 700 burra pa top dhe disa armë për të mbrojtur Kőszeg.

RrethimiRedakto

 
Pamje ajrore e Kalasë së Jurisics në Kőszeg

E vendosur në jug të Sopronit, qyteti i vogël i Kőszeg ishte vetëm disa milje nga kufiri austriak. Ai u mbajt nga një forcë pune e komanduar nga ushtari dhe diplomati kroat Nikola Jurišić.[12] Kőszeg nuk konsiderohej një vend me rëndësi. Ishte një pengesë e pabazuar dhe shumë vende më të forta kishin dhënë pa luftë. Veziri i Madh i Osmanëve, Ibrahim Pasha, nuk e kuptoi se sa i mbrojtur dobët ishte Kőszeg. Pasi zuri disa vende të vogla, Sulejmani erdhi të bashkohej me Ibrahim Pashanë menjëherë pas kësaj, kur rrethimi kishte filluar tashmë.[2]

Ekzistojnë dy versione të rezultatit. Në versionin e parë, Nikolla Juriçiç kundërshtoi ofertën për t'u dorëzuar me kushte të favorshme, dhe osmanët u tërhoqën.[13] Në versionin e dytë, qytetit iu ofruan kushte për një dorëzim nominal. I vetmi osman që do të lejohej të hynte në kështjellë do të ishte një forcë shenjë që do të ngrinte flamurin osman.[2]

PasojatRedakto

Megjithëse ishte ndalur në Kőszeg dhe nuk arriti të pushtojë Vjenën, Suleiman përveç kësaj siguroi posedimin e tij në Hungari duke pushtuar disa kalatë, pasi Ferdinandi dhe Charles evituan një betejë në terren të hapur.[3] Menjëherë pas tërheqjes osmane, Ferdinandi ri-shfrytëzoi territorin e shkatërruar në Austri dhe Hungari.[14] Sidoqoftë, Sulejmani lidhi një traktat paqeje me Ferdinandin në 1533, në Kostandinopojë.[4] Traktati konfirmoi të drejtën e John Zápolya si një mbret i gjithë Hungarisë, por njohu zotërimin e Ferdinandit në atë pjesë të vendit që gëzonte status quo-në.

Ky traktat nuk e kënaqi Zápolya ose Ferdinand, ushtritë e të cilëve filluan të përplasen përgjatë kufijve. Pas vdekjes së Zápolya në 1540, Suleiman aneksoi Hungarinë në fushën osmane.[15] Megjithëse nga viti 1529 deri në 1566 kufijtë e Perandorisë Osmane lëvizën më tej në perëndim, asnjë nga fushatat pas vitit 1529 nuk arriti fitoren vendimtare që do të siguronte zotërimet e reja osmane.[16]

ShënimeRedakto

 1. ^ During Ottoman–Habsburg wars, the small border fort was called Güns since it was under Hapsburg jurisdiction, today as a part of Hungary it is known as Kőszeg.
 2. ^ a b c d e f Turnbull (2003), p. 51.
 3. ^ a b Akgunduz and Ozturk (2011), p. 184.
 4. ^ a b Turnbull (2003), pp. 51–52.
 5. ^ Turnbull (2003), p. 49
 6. ^ a b Turnbull (2003), pp. 49–51.
 7. ^ Corvisier and Childs (1994), p. 289
 8. ^ Turnbull (2003), pp. 55–56.
 9. ^ Zürcher (1999), p. 38.
 10. ^ Setton (1984), p. 364.
 11. ^ Setton (1984), pp. 364–365.
 12. ^ Setton (1984), p. 365.
 13. ^ Ágoston and Alan Masters (2009), p. 583
 14. ^ Black (1996), p. 26.
 15. ^ Scott (2011), pp. 58–59.
 16. ^ Uyar and Erickson (2009), p. 74.

ReferimeRedakto

BibliografiaRedakto

FusnotatRedakto

47°23′17″N 16°32′30″E / 47.38806°N 16.54167°E / 47.38806; 16.54167