Sëndastina

komunë italian


Pamje e Sëndahstinës

Sëndahstinë, (Italisht: Santa Cristina Gela), është një fshat arbëresh në provincën e Palermos në Sicili. Që nga 2007 Santa Cristina Gela kishte një popullsi të llogaritur prej 919.

Mbiemrat më të zakonshmeRedakto

Palermo, Cusimano, Bua, Cuccia, Criscione, Di Maggio, Dorangricchia, Filpi, Matesi, Matranga, Musacchia (Myzeqe), Polizzi, Rocca dhe Schirò.

HistoriaRedakto

Santa Cristina Gela, u themelua në fund të shekullit të 18 nga një grup prej katër fermer familje nga Piana degli Albanesi.

1890 e qark prifti i fshatit, Papas Gaetano Arcoleo, ceremoni e ndryshuar në masë të gjithanshëm nga Bizantin Latin ceremoni.

VendiRedakto

Vendi i Santa Cristina Gelës vjen nga tre territore. E armiqësi e Santa Cristina emnak, e çiflig i Turdiepi dhe më së fundi e armiqësi e Pianetto. Territori i këtij të fundit është e pasur me vreshta dhe ullishte dhe në fund të fundit është zona banimi.

Produktet e kësaj horëRedakto

Fshati është i kuzhinës tradicionale bujqësore dhe prodhimin e fshatit, e saj të prodhimit të drurit gatuar bukë është e njohur, është gjithashtu e eksportuara në ngjitur komunave.

Prodhimeve tjera lokale të cilat janë të suksesshme, janë

Italisht    Arbërisht    Shqip
--------    ----------   -----
Ricotta     Gjizë      Gjizë
Pecorino    Udhos      Djathë
Caciocavallo  Kashkaval    Kaçkavall
 • ëmbëlsirat (cannoli, sfince me ricotta) dhe
 • fermat e mishit nga lokale (sidomos është i njohur me suxhuk kopër fara/likëngë).

Katundarë nderiRedakto

 • Françesko Muzaka (1852-1931), themelues i Lidhjes Kombëtare Shqiptare (1902), i cili bëri një kontribut të veçantë për lëvizjes për pavarësinë e Shqipërisë.

GjuhaRedakto

Santa Cristina Gela është një fshat që flet tri gjuhë, banorët e tij janë ekspert në Arbërisht dhe italiane dhe sicilian. Megjithatë, e folme lokale Arbërisht është duke vdekur me fëmijët e të mësuarit Arbërisht si gjuhën e tyre të parë dhe duke u përdorur më shumë besim Arbërisht, pastaj duke lënë shkollën janë të moshës më të rehatshme me italiane dhe janë të aftë për të shprehur një spektër më të gjerë e koncepteve në italisht. Kjo mund të jetë në gjuhën vdekje për shkak të mungesës së arsimimit në Arbërisht formale dhe mungesa e medias shqiptare.