Shpellat Bava Pyara (të njohura edhe si Shpellat Baba Pyara) janë një shembull i shpellave të lashta të bëra nga njeriu. Shpellat janë pjesë e Grupet e shpellave budiste në Junagadh të vendosura në pjesën lindore të Junagadhit në shtetin indian të Guxharatit. Shpellat Bava Pyara u vizituan nga James Burgess, një arkeolog anglez dhe themeluesi i The Indian Antiquary. Ai doli në përfundimin se ato ishin të lidhura si me Budizmin ashtu dhe me Xhainizmin. Sipas tij këto shpella ishin ndërtuar fillimisht për budistët bhikkhu dhe më vonë u zunë nga asketët xhainistë. Megjithatë ai nuk ishte i sigurt rreth moshës së saktë të shpellave. Një mbishkrim fragmentar i gjetur në shpellat Bava Pyara konfirmon lidhjen me xhainizmin, pasi një term në atë mbishkrim përdoret vetëm nga xhainistët. Mbishkrimi shkruan "केवलज्ञान संप्राप्तानां जीतजरामरणानां ".[1][2] Termi kevalgyan përdoret ekskluzivisht nga xhainistët. Studiuesit H. D. Sankalia ia atribuon këto shpella Xhanizmit për shkak të disa simboleve tipike xhainiste që janë mbi kornizën e derës. Sankalia regjistroi rreth njëmbëdhjetë simbole mbarësie, "Nandhyavarta", "Svastika", "Darpan", "Bhadrasana", "Meen Yugal" dhe "Purna Ghata". Simbole të tilla gjenden gjithashtu te Ayagpattat nga Kankali Teela Mathura. Rreth pesë simbole të tilla gjenden në një tjetër shpellë të Shpellave Bava pyara. Këto simbole në një gjendje të keqe dhe të paregjistruar, megjithëse janë identifikuar si 1. Darpan, 2. Meen Yugal, 3. Purna Ghat, 4. Meen Yugal etj. Mbi një hyrje të vogël të një prej shpellave në rreshtin e dytë në skajin jugor janë dy simbole që paraqesin figurat Vyala. Burgess dhe Sanklia nuk i vunë re këto figura. Sipas Dhakay-t, mbi bazën e figurave Vyala, Shpellat Bava Pyara duhet ti përkasin shekullit të II ose të III të e.s..[3] Sanklia pohoi se Chaityagraha që përmban shpella duhet të jetë të paktën nga shekulli i II p.e.s. dhe shpellat me simbolet e skalitura duhet të jenë të shekullit të II ose të III të e.s..

Shiko edhe

Redakto

Referimet

Redakto
  1. ^ Umakant Premanand Shah & Madhusudan A. Dhaky: Aspects of Jaina art and architecture; Gujarat State Committee for the Celebration of 2500th Anniversary of Bhagavān Mahāvīra Nirvāna: distributors, L.D. Institute of Indology, 1975, fq. 75
  2. ^ Journal of the Oriental Institute, Volume 49, fq. 83
  3. ^ Umakant Premanand Shah & Madhusudan A. Dhaky: Aspects of Jaina art and architecture; Gujarat State Committee for the Celebration of 2500th Anniversary of Bhagavān Mahāvīra Nirvāna: distributors, L.D. Institute of Indology, 1975, fq. 77–78

Bibliografia

Redakto
  • Umakant Premanand Shah & Madhusudan A. Dhaky: Aspects of Jaina art and architecture; Gujarat State Committee for the Celebration of 2500th Anniversary of Bhagavān Mahāvīra Nirvāna: distributors, L.D. Institute of Indology, 1975
  • Journal of the Oriental Institute; Volume 49.

Lidhje të jashtme

Redakto