Shtatë mrekullitë e botës

artikull-listë e Wikimedias

Shtatë mrekullitë e botës (apo "Shtatë mrekullitë e botës së lashtë) janë shtatë ndërtimet më të bukura të lashtësisë. Në vitin 200 p.e.s Filoni i Bizantit parashtroi listën e përmendoreve të kohës, që më vonë u bënë të njohura si shtatë mrekullitë e botës. Lista të mëvonëshme përfshijnë mrekullitë e botës mesjetare dhe botës moderne.

Shtatë mrekullitë e lashtësisë (nga e majta në të djathtë).

Shtatë mrekullitë e botës së lashtëRedakto

Artikulli kryesor : Shtatë mrekullitë e botës së lashtë

Ato renditen sipas kohës të ndërtimit të tyre:

Shtatë mrekullitë e mesjetësRedakto

Mrekullitë e botës moderneRedakto

Shoqëria amerikane e inxhenierisë qytetare përpiloi një listë tjetër të mrekullive të botës moderne. Ja ato:

 1. Tuneli i La Manshit
 2. Kulla kombëtare e Kanadasë ose CN Tower
 3. Ndërtesa perandorake shtetërore ose Empire State Building
 4. Ura e portës së artë ose Golden Gate Bridge
 5. Diga Itaipu
 6. Digat e Hollandës ose Deltawerken
 7. Kanali i Panamasë.

Mrekullitë e natyrësRedakto

 1. Kanioni i Madh
 2. Pengesa e Madhe Koralore
 3. Porti i Rio de Zhaneiros
 4. Mali Everest
 5. Agimi Polar
 6. Vullkani Parikutin
 7. Ujëvara e Viktorias
 8. trekendshi bermuda

Shtatë mrekullitë e reja të botësRedakto

 1. Muri kinez që 5-të p.e.r. - që. 16. Kine
 2. Petra Data e ndërtimit e paditur Jordani
 3. Krishti Shpëtimtar (statuje) 12 tetor 1931. Brazil
 4. Maçu Piçu rreth vitit 1450 Peru
 5. Çiçen Ica rreth vitit 600 Meksike
 6. Koloseumi mbaruar ne vitin 80 Itali
 7. Taxh Mahall mbaruar rreth vitit 1648 Indi

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto