Dallime mes rishikimeve të "Ené Ankiziadi"

v
→‎Referimet: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB
v (→‎Referimet: Referencat -> Referimet duke përdorur AWB)
Eneu kishte një fis të gjerë. Mëndesha e tij ishte Kajeta,<ref>[[Virgjili]] ''[[Eneida]]'' 7.1-4</ref> dhe ai ishte ati i Askanit (Julit)<ref>[[Virgjili]], ''[[Eneida]]'' 1983 1.267</ref> me [[Kreusa|Kreusën]], dhe [[Silvi]]t me [[Lavinia|Laviniën]]. Askani, themeloi [[Alba Longa|Alba Longën]] dhe ishte i pari në një seri të gjatë mbretërish. Sipas mitologjisë së përshkruar nga [[Virgjili]] në ''[[Eneida|Eneidën]]'', [[Remi dhe Romuli]] ishin të dy pasardhës të Enesë nëpërmjet nënës së tyre [[Rea Silvia]], duke e bërë Eneun paraardhësin e popullit [[Roma e lashtë|romak]].<ref>C. F. L'Homond ''[https://books.google.com/books?id=SlYZAAAAYAAJ&lpg=PA1&ots=YZDcVTj7k9&dq=kings%20alba%20longa%20fill%20the%20gap&pg=PA1#v=onepage&q=kings%20alba%20longa%20fill%20the%20gap&f=false Selections from Viri Romae]'' p.1</ref> Disa burime të hershme e quajnë atë ati ose gjyshi i tyre,<ref>[http://www.4literature.net/Plutarch/Romulus/ Romulus by Plutarch<!-- Bot generated title -->]</ref> por duke pasur parasysh datat e pranuara përgjithësisht të rënies së [[Troja|Trojës]] (1184 p.e.s.) dhe themelimit të [[Roma|Romës]] (753 p.e.s.), kjo duket e pamundur. [[Familja Julia]] e Romës, më së shumti [[Jul Çezari]] dhe [[Augusti]], e ndoqën prejardhjen e tyre tek Askani dhe Ené Ankiziadi,<ref>[[Dionysius of Halicarnassus]] ''Roman Antiquities'' I.70.4</ref> kështu perëndeshës [[Venusi (hyj)|Venusi]]. Përmes Juliëve, Palemonidët bëjnë këtë kërkesë. Mbretërit legjendarë të Britanisë, përfshirë mbretin [[Arthuri|Arthur]], gjurmojnë familjen e tyre nëpërmjet një nipi të Enesë, [[Bruti]] (ose Briti).<ref>Charles Selby ''[https://books.google.com/books?id=LSFXAAAAcAAJ&lpg=PA1&ots=jBrFHXrHn9&dq=house%20of%20brutus%20sylvius&pg=PA1#v=onepage&q&f=false Events to be Remembered in the History of Britain]'' p.1-2</ref>
 
== ReferencatReferimet ==
<references/>