Statoc i Epërm (serbisht: Горњи Статовац/Gornji Statovci) është fshat në komunën e Prokuplës, Serbi.

Statoc i Epërm
Fshat

Historia

Redakto

Fshati Statoci i Epërm ishte i banuar me shqiptarë. Banoret e shpërngulur dhunshëm nga Cetniket serb tani banojnë në Kosovën e sotme dhe quhen Muhaxhere. Tani jetojnë në fshatin Batllavë disa familje janë vendosur ne Ternave, Prugovc, etj.

Ky dëbim është bërë gjatë krijimit të principatës serbe në territorin e Pashallëkut të Beogradit e cila në fillim kishte për qëllim krijimin e principatës brenda kufinjëve të pashallëkut por me mbështetjen e fuqive të kohës i rrit aspirata dhe pushton edhe territore të viseve e racave tjera që po ashtu ishin të okupuar nga Perandoria Osmane.

Lidhje të jashtme

Redakto