Tosum Pasha (1794–28 shtator 1816) ishte djali më i vogël i Muhamed Ali Pashës, Vali i Egjiptit midis 1805 dhe 1849, nga Amina Hanim. Ai ishte babai i Abaz Pashës I të Egjiptit (1812–1854) nga princesha Pembe Qadin. Ai është varrosur në Hosh el-Basha, mauzoleumi mbretëror i familjes mbretërore në Imam el-Shafi'i, Kajro, Egjipt .

Biografia Redakto

Edhe pse jo aq i njohur sa djali tjetër i Muhamed Aliut, Ibrahim Pasha, Tosun Pasha megjithatë arriti njëfarë rëndësie historike në Luftën Osmane-Saudite, pasi kishte udhëhequr në 1811 fushatën e suksesshme ushtarake të ushtrisë egjiptiane në Gadishullin Arabik. Ajo u ndërmor për të nënshtruar trazirat e krijuara në atë rajon nga forcat vehabiste .

Nga të dhënat historike duket se si djali i madh, Tosun ishte i destinuar nga Muhamed Aliu për të vazhduar trashëgiminë e tij. Megjithatë, kjo aspiratë nuk do të realizohej, pasi Tosun vdiq në 1816, ndoshta nga një sëmundje, në fshatin Birinbal. Vëllai i tij Ibrahimi e pasoi atë në rolin e kryekomandantit ushtarak.

Trashëgimia Redakto

Dekada më vonë, në 1848, djali i Tosun, Abazi I, trashëgoi rolin e Valiut nga xhaxhai i tij Ibrahim dhe shërbeu në këtë pozicion për gjashtë vjet, përpara se të vritej në 1854.

Xhamia e Alabastër (Xhamia e Muhamed Aliut) u ndërtua nga Muhamed Ali Pasha në kujtim të djalit të tij Tosun Pasha. Ndodhet në Kështjellën e Kajros në Egjipt, me ndërtim të porositur midis 1830 dhe 1848.

Në kulturën popullore Redakto

Filmi turk i vitit 1976 Tosun Paşha paraqet një Tosun Pasha të imagjinuar (të luajtur nga Oktar Durukan) ku historia përfshin identitetin e tij që merret nga protagonisti i luajtur nga Kemal Sunal.[1]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Tosun Pasa, IMDb.com