Ibrahim Pasha (Turqisht: Kavalalı İbrahim Paşa; Arabisht: إبراهيم باشا Ibrāhīm Bāshā; 1789 – 10 nëntor 1848) ishte një gjeneral në ushtrinë egjiptiane dhe djali i madh i Muhamed Aliut, vali dhe hidiv i panjohur i Egjiptit dhe Sudanit. Ai shërbeu si gjeneral në ushtrinë egjiptiane që babai i tij krijoi gjatë mbretërimit të tij, duke marrë komandën e parë të forcave egjiptiane kur ishte thjesht adoleshent. Në vitin e fundit të jetës së tij, ai pasoi babain e tij ende gjallë si sundimtar i Egjiptit dhe Sudanit, për shkak të shëndetit të keq të këtij të fundit. Sundimi i tij shtrihej edhe mbi dominimet e tjera që babai i tij kishte vënë nën sundimin egjiptian, përkatësisht Sirinë, Hixhazin, Morenë, Tashëzin dhe Kretën. Ibrahimi vdiq më 10 nëntor 1848, katër muaj pasi u ngrit në fron. Pas vdekjes së babait të tij vitin e ardhshëm, froni egjiptian i kaloi nipit të Ibrahimit (djali i djalit të dytë më të madh të Muhamed Aliut), Abbas.

Ibrahim Pasha
Kavalalı İbrahim Paşa
إبراهيم باشا
Portret nga Charles-Philippe Larivière rreth vitit 1846
Valiu i Egjiptit, Sudanit, Sirisë (pêrfshirê Palestinën dhe Transjordanin), Hixhazit, Morea, Tashëzi, Kreta
Mbretërimi2 mars 1848 – 10 nëntor 1848
ParaardhësMuhamed Ali Pasha
PasardhësAbbas I
GratëHadixha Kadën
Shivekiar Kadën
Hoshiar Kadën
Ulfet Kadën
Gulzar Kadën
Sara Kadën
Fëmijë
DinastiaDinastia e Muhamed Aliut
I atiMuhamed Ali Pasha
E ëmaAmina Hanëm
U lind1789
Kavala ose Nusratlı, Drama, Ejaleti i Rumelisë, Perandoria Osmane
Vdiq10 nëntor 1848 (58–59 vjet)
Kajro, Ejaleti i Egjiptit, Perandoria Osmane
Varrimi10 nëntor 1848 (11 orë pas vdekjes së tij) Mauzoleumi Hosh el-Basha i Imam el-Shafi'i, Kajro, Egjipt

Ibrahimi mbetet një nga anëtarët më të famshëm të dinastisë së Muhamed Aliut, veçanërisht për fitoret e tij mbresëlënëse ushtarake, duke përfshirë disa disfata dërrmuese të Perandorisë Osmane. Midis historianëve egjiptianë, Ibrahimi, babai i tij Muhamed Aliu dhe djali i tij Ismaili i Madhërishëm vlerësohen shumë më tepër se sundimtarët e tjerë nga dinastia, të cilët konsideroheshin kryesisht si të papunë dhe të korruptuar; ky është kryesisht rezultat i përpjekjeve të nipit të tij Fuad I të Egjiptit për të siguruar portretizimin pozitiv të paraardhësve të tij nga babai në Arkivat Mbretërore që ai krijoi, të cilat ishin burimi kryesor për historinë e Egjiptit nga vitet 1920 deri në vitet 1970.[1] Sot, një statujë e Ibrahimit zë një pozitë të spikatur në kryeqytetin e Egjiptit, Kajro.

Nëna e tij Amina, e lindur në Nusretli më 1770 dhe vdiq në Kajro më 1824. Ajo ishte e veja e zyrtarit osman Serezli Ali Beu dhe një vajzë e majorit shqiptar osman Ali Aga të Nusretliut. Ibrahimi ishte djali i saj i parë i Muhamed Aliut të Egjiptit (i parë i lindur ishte Princesha Tauhida). Më tej dihet se ai ka lindur në fshatin Nusratli (sot Nikiforos), afër qytetit të Dramës, krahina osmane e Rumelisë, në atë që tani është pjesët lindore të rajonit maqedonas në Greqi.

Në vitin 1805, gjatë luftës së të atit për t'u vendosur si sundimtar i Egjiptit, i riu Ibrahim, në moshën 16-vjeçare, u dërgua peng te Kapudan Pasha. Megjithatë, Ibrahimit iu lejua të kthehej në Egjipt pasi babai i tij u njoh si Valiu i Egjiptit nga Sulltani Osman dhe kishte mundur ekspeditën ushtarake britanike të gjeneralmajor Alexander Mackenzie Fraser.

Kur Muhamed Ali shkoi në Arabi për të ndjekur penalisht luftën kundër Ibën Saudit më 1813, Ibrahimi mbeti në komandën e Egjiptit të Sipërm. Luftën e vazhdoi me pushtetin e thyer të Mamlukëve, të cilët i shtypi. Në vitin 1816, ai pasoi vëllain e tij Tusun Pasha në komandën e forcave egjiptiane në Arabi.

Fushata kundër shtëpisë së Saudit

Redakto

Muhamed Aliu tashmë kishte filluar të fuste disiplinën evropiane në ushtrinë e tij dhe Ibrahimi ndoshta kishte marrë disa trajnime, por fushata e tij e parë u krye më shumë në stilin e vjetër aziatik sesa operacionet e tij të mëvonshme. Fushata zgjati dy vjet dhe përfundoi me shkatërrimin e Shtëpisë së Saudit si një fuqi politike. Muhamed Aliu zbarkoi në Janbu, portin e Medinës, më 1813. Qytetet e shenjta ishin marrë nga sauditët dhe detyra e Ibrahimit ishte t'i ndiqte ata në shkretëtirën e Nexhdit dhe të shkatërronte kështjellat e tyre. Një trajnim i tillë siç kishin marrë trupat egjiptiane dhe artileria e tyre, u dha atyre një epërsi të dukshme në fushë të hapur. Por vështirësia e kalimit të shkretëtirës në fortesën e sauditëve të Dirijes, rreth 400 milje në lindje të Medinës e bëri pushtimin një pushtim shumë të mundimshëm. Ibrahimi tregoi energji dhe këmbëngulje të madhe, duke ndarë të gjitha vështirësitë e ushtrisë së tij dhe duke mos lejuar kurrë që të dekurajohej nga dështimi. Nga fundi i shtatorit 1818, ai e kishte detyruar udhëheqësin saudit të dorëzohej dhe kishte marrë Dirijen, të cilin e pushoi.

Referimet

Redakto
  1. ^ Khaled Fahmy, Mehmed Ali: From Ottoman Governor to Ruler of Egypt (Oxford: Oneworld Publications, 2009)