Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Mitologji apo Vitrina Projekti Fjalori/K ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
K-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

 • Karkanxholli
  1. Karkanxholli, figurë e besimeve popullore shqiptare. Përftyrohet si njeri i vogël që mbante një këmishë prej hekuri, me ndihmën e të cilës bënte çudira. Prej këtrj edhe këmisha e hekurt e luftëtarit quhet këmishë karkanxholli.[1]
 • Karnak - kompleks tempulli kushtuar perendive A mun-Re, Mut, Chons.
  1. Ipet-Isut, "Vendi i përsosëshëm" apo "vendi më i bekum prej gjitha vendeve" në Egjiptin e lashtë thirrej Karnak. Egjiptasit e vjetër, besonin që perendia Amun qëndronte në statuja të cilat qëndronin të ngritura mu në qender të qarkut të tempullit Karnák. Këtu nderoheshin statujat si simbole të perendis Amun. Aty bëheshin kurban dhe nganiher nën përcjellen e prisërve shërbenin si flijat më të shenjta (Sanktuar) e, shërbenin si për rite.<> Kompleksi ndodhet në lindje të Nilit, afër vendit të njohur Luxor. Së bashku me tempullin e Luxor-it, templulli i Karnakut formojnë qarkun më të rëndësishëm të kreqytetit të vjetër Thebën (Wazet). Afër tempullit të Luxor-it, paraqitet zona monumentale e Karnakit. Ky kompleks monumental përbëhet nga tri Zona:<1> Qarku qendrorë, me rreth 30 hektar, është më i gjëri dhe i dedikohej Perenisë Amun. Në këtë qarkë ndodhet edhe tempulli i madh i Amun-it, i cili ka të ngjitura disa tempuj dhe kapjella.<2>kalaja e shenjtë e perenisë së luftës "Month", ka rreth 2,5 hektar.<3> kalaja e shenjtë e perenis "Mut" ka rreth 9 hektar.<>Qyteti tempullor Karnak sot është godinë sakrale botërore dhe më këtë gati dy herë më i madh se Vatikani. Tempulli i madh i Amun-it është edhe tempulli shtyllorë më i njohur. Pjesa më e jashtëzakont duket të jetë salla shtyllore, e gjërë 102 metra, 53 metra e thellë, e formuar nga 134 shtylla të larta.<>Përgjatë dinastisë së 19-të, në tempullin Amun ishin të zënë me punë 81.000. Kompleksi i madh me kalimin e kohës u zgjerua nga ana e shumë faronëve, mbretër.<> Amenophis-i III, ngriti 12 shtylla të anijes së qendrës të cilat bartin traun e ballit. Ramses i I-rë, i hyni dekorimit të tyre, punë të cilën e vazhduan Sethosi i I-rë dhe Ramses-i i II-të. Thutmosisi I-rë, i japi një pamje të dukshme sidomos me goditjen e "Pyloneve". Pasuesi i mbretit Haçepësut, Thutmosisi III-të, la të punohet shumë përbrenda e jashtë kompleksit. Po ashtu edhe mbreti Haçepësuet ngriti dy Obeliksa, nga të cilët sot, ende ndodhet njëri. Është i lartë 29,56 metra dhe i ronë 323 tonelata. Si duket është obeliksi i dytë për nga madhësia në Egjipt që ende qëndronë.<>Ndërtime dhe zgjerime tjera pasuan nga Enaton, Tutaçamun, Haremhab, Ramses nga II deri IX. Të gjithë këta ndërmarrës ndërtonin aty ku ju dukej më mirë, apo edhe ku zenin vend bosh. Kompleksi sakral ka edhe një liqe, demek Liqenin e shenjtë në qarkun Mut, i cili ishte i gjatë 120 metra dhe pristë kryenin ritualet natën.
 • Kaosi - Çaoshi - ( gjer. Chaos)
  1. Fjalë e greqishtes antike për të pa identifikueshme elemente, të vrazhda ndër veti, që para krijimit dhe pas çdo shkatërrimi të Universit, kishe qëndrojnë në shpirtin e Zojës së Botës. Me këtë, vetë Zoja ishte një gjendje e kuptuar si "rrjedhë e përhershme" e lumit para se lënda të shpërthente e të merrte formën për të krijuar botën e ngurtë. Çaoshi ose Kaosi, në Bibel, shpjegohet si një gjendje e Botës para krijimit, me kuptimin "shkretëtirë" dhe "bosh". (Genesis 1,2). (Shiko dhe Kijameti, Dita e Madhe e Gjykimit Botërorë, Tiamat, Tohuwabohu.)[2]
 • Kornelius Taçitus (gjer. Cornelius Tacitus)
  1. Historian dhe gojarë, romakë, lindur rreth vitit 56 e, që jetojë deri në vitin 120 pas kohës së re.[2]
 • Kiterea
  1. Kiterea (Citerea), një nga epitete e Afërditës, i krijuar nga ishulli Citerea, ku ishte një nga qendrat e kultit të hyjnehës së lindur nga shkuma e valëve.[1]
 • Kutia e Pandorës


Dëftime

Redakto
 1. ^ a b FJALOR I MITOLOGJISË, Rilindja - Prishtinë 1988, hartuar nga Doc. Todi Dhama.
 2. ^ a b Sipas: Das geheime wissen der franun, ein lexikon von barbara g. walker, "arun" ISBN 978-3-86663-020-8. -> 666!!!