Islanda është e ndarë në 6 zona zgjedhore për qëllimin e zgjedhjes së përfaqësuesve në kuvend.[1]

Zonat zgjedhore të Islandës

Historia

Redakto

Ndarja aktuale u krijua me një amendament kushtetues të vitit 1999 dhe ishte një përpjekje për të balancuar peshën e rretheve të ndryshme të vendit ku votuesit në zonat rurale kanë përfaqësim më të madh për kokë banori se votuesit në qytetin e Reykjavík dhe rrethinat e tij.[1] Ndarja e re përbëhet nga tre zona zgjedhore rurale (Veriperëndimore, Verilindore dhe Jugore) dhe tre zona zgjedhore urbane (Veriore - Reykjavík, Jugore - Reykjavík dhe Jugperëndimore.[2] Mungesa e ekuilibrit e votave mes qytetit dhe fshatit ende ekziston dhe një dispozitë në ligjin zgjedhor thotë se në qoftë se numri i votave për vend në parlament në një zonë zgjedhore shkon poshtë gjysmës së asaj që është në çdo zonë zgjedhore tjetër, një vend do të transferohen në mes tyre.[1] Kështu rasti, në fakt ka ndodhur në zgjedhjet e vitit 2007, një vend në kuvend u transferua nga zona Veriperëndimore në zonën Jugperëndimore.[3]

The constituencies are the following (number in brackets indicate number of representatives for that constituency out of 63 total):[2]

Shënime

Redakto
  1. ^ a b c National Electoral Commission of Iceland 2013, p. 4
  2. ^ a b National Electoral Commission of Iceland 2013, p. 5
  3. ^ National Electoral Commission of Iceland 2013, p. 6

Referimet

Redakto

Shih edhe

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto