Në vijim është lista e ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë vitit 1920Republikën e Shqipërisë.

Flag of Albania (1920–1926).svg
1920

Shqipëri
Dekadat:
Shih edhe:Ngjarje të tjera të vitit 1920
Lista e viteve në Shqipëri

UdhëheqësRedakto

Kryetar i Qeverisë së Përkohshme: Turhan pashë Përmeti (deri më 30 janar),
Kryetar i Këshillit të Lartë, Kryeregjent, zgjedhur nga Kongresi i Lushnjes: Aqif Pashë Elbasani (prej më 30 janar)

NgjarjeRedakto

  • Janar - Liderët shqiptarë takohen në Lushnjë dhe refuzuan ndarjen e Shqipërisë, paralajmëruan se shqiptarët do të merrnin armët në mbrojtje të territorit të tyre, dhe krijuan një parlament dydhomësh.[1]
  • Shkurt - Qeveria shqiptare e udhëhequr nga Sulejman Delvina u zhvendos në Tiranë, kryeqytetin e ri të Shqipërisë.[1].
  • Shtator - Shqipëria e detyroi Italinë të tërheqë trupat e saj dhe të braktisi pretendimet territoriale në pothuajse të gjithë territorin shqiptar [1].
  • Dhjetor - Shqipëria u pranua në Lidhjen e Kombeve si shtet sovran dhe i pavarur.[1]

LindjeRedakto

VdekjeRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ a b c d "Shqipëria:Kronologjia e Ngjarjeve Kryesore". countrystudies.us. Country Studies. Marrë më 20 tetor 2015.