Në vijim është lista e ngjarjeve që kanë ndodhur gjatë vitit 1924Republikën e Shqipërisë.

Flag of Albania (1920–1926).svg
1924

Shqipëri
Dekadat:
Shih edhe:Ngjarje të tjera të vitit 1924
Lista e viteve në Shqipëri

UdhëheqësRedakto

Ahmet Zogu ( - deri më 5 mars),
Shefqet Vërlaci (5 mars - 2 qershor),
Iliaz Bej Vrioni (2 qershor - 16 qershor),
Fan Noli (16 qershor - 26 dhjetor),
Ahmet Zogu (prej më 26 dhjetor - )

NgjarjeRedakto

  • Mars - Partia e Zogut fiton zgjedhjet për Kuvendin Popullor, por Zogu largohet nga detyra pas skandalit financiar dhe një tentative për vrasje.[1]
  • Korrik - Një kryengritje e mbështetur nga fshatarët fitoi kontrollin mbi Tiranën, e vendosi Fan S. Noli si Kryeministër dhe e detyruan Zogun të ikë në Jugosllavi.[1]
  • Dhjetor - Zogu, i mbështetur nga ushtria jugosllave, kthehet në pushtet dhe fillon të mbyt demokracinë parlamentare dhe detyroj Nolin të ikë në Itali.[1]

LindjeRedakto

  • 3 qershor - Petraq Pilika, profesor, anëtar i Akademisë së Shkencave († 2009)
  • 28 gusht - Atë Zef Pllumi OFM, frat françeskan, publicist dhe shkrimtar

VdekjeRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ a b c "Shqipëria:Kronologjia e Ngjarjeve Kryesore 1924". countrystudies.us. Country Studies. Marrë më 9 nëntor 2015.