Analiza (greq. ανάλυση - analisi = zgjidhje) është një ndarje e një lënde tërësore ose mendore në pjesët e saj përbërëse për studim të veçuar. Pra, analiza është studimi i këtyre pjesëve përbërëse dhe marrëdhënieve të tyre në krijimin e së tërës dhe paraqitja me gojë ose me shkrim i një studimi të tillë. Analiza është një emërtim që përdoret në shumë fusha të shkencës dhe diturisë:

ThënieRedakto

  • "Lypset një mendje shumë e jashtëzakonshme për ndërmarrjen e analizës të së dukshmes". - Alfred Uajthed (1861-1947)

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto