Shën Athanasi
Athanasi i Aleksandrisë. Ikonë.
Ipeshkv, Doktor i kishës
Lindi rr. 293Aleksandria, Egjipt
Vdiq 21 maj, 373Aleksandria, Egjipt
Nderohet nga Kisha katolike romake,

Kisha ortodokse

Festa 2 maj, (Kisha katolike romake

18 janar, (Kisha ortodokse)
15 maj, (Ortodoksia e Lindjes)

Shenjat peshkop që diskuton me një pagan; peshkop që mban një libër të hapur; peshkop që qëndron mbi një heretik të mposhtur.
Mbrojtës kundër dhimbjes së kokës

Athanasi i Aleksandrisë ose Athanasi i Madh (lindi rr. 293, Aleksandri - vdiq 2 maj, 373, poaty) ishte peshkop i Aleksandrisë ne Egjipt, sekretar, pasues i peshkopit Aleksandër, përfaqësues i shkollës patristike të Aleksandrisë, Atë kishe dhe një prej kundërshtarëve më të shquar të Arianizmit, titulluar në kohën që jetonte "shtylla e kishës" dhe "Ati i Ortodoksisë".

JetaRedakto

Nderohet si shenjtor nga kisha katolike, Kisha ortodokse, dhe Kisha ortodokse e lindjes, dhe mbahet si një prijës i kishës nga protestantët. Kisha katolike e ka shpallur atë si një prej 33 doktorëve të kishës, dhe radhitet si një nga katër Doktorët e Mëdhenj të Kishës së Lindjes. Festa e tij është 7 Pashoni, në kishat ortodokse të lindjes, 18 janar në kishën ortodokse, dhe 2 maj në kishën katolike, dhe kishat ipeshkvnore. Në gjuhën greke, emri "Athanasios"
(Αθανάσιος) do të thotë "i pavdekshmi".