Besnik Maroca lindi në Kamenicë10 tetor 1975, emër ky që pushka dhe rezistenca e Besnik Marocës (nofka "SYLA") dhe bashkëluftëtarëve të tij e kthyen në Dardanë.

Biografia

Redakto

Rrjedh nga një familje me traditë të pasur atdhetare të cilën e karakterizon një e kaluar e lavdishme përballë shumë shkelësve të mëhershëm Osman, atyre serbë e së fundi për ta vulosur me gjak fjalën LIRI, pas-ardhësi i Ramës, Xhaferit e Zeqir Marocës të cilët ishin Kaçak dhe bashkëluftëtar të denjë të Mulla Idriz Gjilanit bashkë me Haki Efendinë e Muharrem Fejzën nga Hogoshti.

  • Besniku ishte në perëndim me punë të përkohshme, pas disa aksioneve të njësiteve të UÇK-së në Kosovë Ai u kthye në atdhe, që nga maji i vitit 1998 filloj aktivitetin e tij me bartje të armatimit nga Presheva në Zllash, e nga korriku i vitit 1998, radhitet në radhët e çlirimtarëve, aty gjen luftëtarët ; Ahmet Isufi, Florim Ramabaja, Shemsi Syla, Milaim Nimani dhe Lulzim Leci. Fillimisht Besniku kryente punë të depoistit dhe rëndom ishte edhe vozitës.

Nata e kobshme e 21 prillit

Redakto

Besnik Maroca dhe shume bashkëluftëtarë te tij pikërisht ne lagjen e Haxhollëve në BullajMarecit, pas një lufte të rreptë përballë forcave ushtarake armike, Besniku po i printe në tërheqje një njësiti të Zonës për të dalur nga rrethimi i hordhive çetnike, strategjia e tij arriti ta çajë rrethimin por Besniku pasi nuk i shef disa bashkëluftëtarë afër vetes, sërish hynë në rrethim për t'i nxjerrur të tjerët por kësaj radhe hyri në altarin e Lirisë për të mbetur gjithmonë i pavdekshëm.

Besnik Veli Maroca ra heroikisht me 21 prill 1999 si pjesëtar i UÇK-së, Zona Operative e Karadakut.

Ditari i Besnikut

Redakto

Burimi i të dhënave

Redakto
  • "Dëshmorët nuk vdesin kurrë" - 2004 nga autori Ramadan S. Latifaj.