Eukaristia (greq. ευχαριστία = falënderimi), në krishterim është sakramenti (shenjtërimi) i themeluar nga Jezusi gjatë Darkës së Fundit, para kryqëzimit të tij. Besëlidhja e Re e rrëfen themelimin e eukaristisë në katër versione tek: Matia 26,26-28; Marku 14,22-24; Luka 22,19-20; 1Korintasve 11,23-25. Emërtimi eukaristi gjendet 55 herë në Besëlidhjen e Re.

Përgatitja e eukaristisë katolike.
Kremtimi i eukaristisë nga Papa Benedikt XVI në përvjetorin e 750° të shenjtërimit të Shën StanislavitPoloni.

Sipas dëshmive të ungjillit, Jezusi në Darkën e Fundit, shpërndau bukën dhe verën si trupin dhe gjakun e tij, sepse duke ngrënë dhe pirë të gjithë trupin dhe gjakun e tij do ta bënin për kujtimin e tij. Eukaristia riparaqet veprimin shenjtërues bashkgjallërues që kisha kremton si ushtresë e urdhërit të vetë Perëndisë. Fjala "eukaristi" përdoret edhe si shenjtërimi i bukës dhe verës gjatë kremtimit të ritit.

Të krishterët përgjithësisht besojnë se ky rit është prania e posaçme e Krishtit, megjithëse riti ndryshon sipas mënyrës, vendit dhe kohës në të cilën Krishti është i pranishëm.

Domethënia e eukaristisëRedakto

Kremtimi i eukaristisëRedakto

Në kishën katolikeRedakto

Në ortodoksiRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto