Hajredin Çeliku  (u lind më 4 Maj 1927 – vdiq më Qershor 2005)[1] është një ish-politikan Shqiptar i Partisë së Punës të Shqipërise (PPSh). Ai ishte anëtar i Parlamentit Shqiptar, Anëtar Byroje i Partisë së Punës të Shqipërisë dhe shërbeu si anëtar i Kabinetit të Shqipërisë.

Çeliku ka lindur në Peshkopi, Qarku DibërRepublikën e Shqipërisë më 4 maj 1927. Gjatë Luftës së Dytë Botërore ai ishte aktiv në Lëvizjen e Re Komuniste; pas luftës u bë anëtar i Partisë Punëtore Shqiptare në vitin 1947. Ai përfundoi studimet në inxhinieri mekanikeUniversitetin e Tiranës.[2]

Në vitin 1966, ai ishte Zëvendëskryetar i Kuvendit Popullor. Ai shërbeu si përfaqësues në mandatin e gjashtë parlamentar deri në vitin 1970. Në vitet në vijim punoi si funksionar i Partisë në sektorin ekonomik dhe Sekretar i Partisë për Tiranën.[3]

Kongresin e 8-të të Partisë në nëntor të vitit 1981, ai u zgjodh anëtar i Byrosë Politike të partisë pa u bërë kandidat më parë. Çeliku mbeti anëtar i këtij organi qeverisës suprem deri në dhjetor 1990.

Midis 1982 dhe 1991, ai shërbeu përsëri si përfaqësues gjatë legjislaturës së dhjetë dhe të njëmbëdhjetë të Kuvendit Popullor.[4]

Më 23 nëntor 1982, kryeministri Adil Çarçani e emëroi atë në Ministër i Minierave dhe të Energjisë në qeverinë e tij. Pas kësaj, në vitin 1989 ai ishte një anëtar i Sekretariatit të Komitetit Qendror të Partisë. Ai ishte përsëri Ministër i Transporteve 1987-1989 në qeverinë tjetër të Çarçanit deri më 23 dhjetor 1990.[5]

Në vitin 1993, në Tiranë u ngrit një gjykatë speciale kundër Çelikut dhe nëntë ish-zyrtarë të lartë (Besnik Bekteshi, Foto Çami, Vangjel Çërrava, Muho Asllani, Lenka Çuko, Llambi Gegprifti, Qirjako Mihali, Pali Miska dhe Prokop Murra). Ata u akuzuan për "shpërdorim të fondeve publike". Për ta u dhanë dënimet e mëposhtme: Mihali dhe Gegprifti tetë vjet secila, Miska dhe Çuko shtatë vjet secili, Çami, Çeliku dhe Bekteshi gjashtë vjet secili, dhe Çërrava, Murra dhe Asllani pesë vjet secili.

Referime

Redakto
  1. ^ "U lind në Peshkopi". Arkivuar nga origjinali më 12 janar 2018. Marrë më 19 dhjetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "University of Tirana". Wikipedia. 2018-10-26. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Tirana". Wikipedia. 2018-12-19. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Kuvendi i Shqipërisë". Wikipedia. 2018-04-17. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Historia e Qeverive Shqiptare". Wikipedia. 2017-09-22. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)