Ikballe ose igball (turqishtja osmane: اقبال) ishte titulli që i jepej bashkëshortes perandorake të sulltanitPerandorisë Osmane, e cila ishte nën gradën kadın.[1][2][3][4][5]

Etimologjia Redakto

Fjala ikbal (اقبال) është një fjalë arabe, që do të thotë fat i mirë,[6] ose fat.[7] Historianët e kanë përkthyer ose 'fatlum' ose 'i preferuar'.[8][9]

Gradat dhe titujt Redakto

Një ikbal ishte një bashkëshorte e titulluar dhe e njohur si e tillë nga sulltani.[10] Numri i ikbaleve ndryshonte. Ata u renditën si baş ikbal ('ikbal i moshuar, i preferuari i moshuar, i moshuar me fat'), ikinci ikbal ('ikbal i dytë, i preferuari i dytë, i dyti me fat'), üçüncü ikbal ('ikbal i tretë, i treti i preferuar, i treti me fat' ), dördüncü ikbal ('ikbali i katërt, i preferuari i katërt, fatlumi i katërt'), e kështu me radhë, sipas radhës në të cilën ata kishin rënë në sy të sulltanit dhe u ngritën në atë pozicion.[11]

Statusi Redakto

Grada u shfaq për herë të parë në fund të shekullit të shtatëmbëdhjetë,[4] gjatë sundimit të Sulltan Mustafa II (mbretëroi 1695 - 1703).[12] Dy sulltanë të shekullit të tetëmbëdhjetë Mahmud I (mbretëroi 1730 - 1754) dhe Mustafa III (mbretëroi 1757 - 1773), gjithashtu kishin ikbalë.[8]

Megjithatë, në shekullin e tetëmbëdhjetë, ikbalët mbanin titullin kalfa që do të thotë 'ndihmës mjeshtër, zonjë'. Kjo sugjeron që në atë kohë ata kishin të drejtë për të dy llojet e karrierës së nivelit të lartë të haremit. Ata u shfaqën gjithashtu në listën e cariye, e cila nuk përfshinte kadın e sulltanit, ose ketkhüda kadın, ose daye hatun, thekson identitetin e tyre si pjesë e familjes dhe jo si pjesë e familjes në shekullin e tetëmbëdhjetë. Në shekullin e nëntëmbëdhjetë termi kalfa duket se është përdorur ekskluzivisht për anëtarët e personelit të familjes.[13]

Në shekullin e tetëmbëdhjetë, ikbalët kishin shërbëtorë personalë[14] dhe paguheshin 250 kuruş çdo tre muaj.[15]

Secila ikball banonte në banesën e saj, ose ndonjëherë në kioska të izoluara. Në shekullin e nëntëmbëdhjetë, ata kishin dy dhoma në katin e dytë të pallatit, njëra përballë ngushticësBosforit dhe shërbente si sallon, dhe tjetra përballej me kopshtet e pallatit dhe shërbente si dhomë gjumi. Sulltanët vinin për të vizituar një ikball, domethënë nëse ajo ishte e sëmurë ose nëse kishte fëmijë.

Edhe pse më parë mendohej se pasi një ikbal mbeti shtatzënë ajo u gradua në gradën kadın, nuk ishte kështu. Ajo mund të merrte pozitën e kadınëve vetëm nëse njëri nga kadinët kishte vdekur[16] ose ishte i divorcuar.[17] Nëse lindte një vend vakant mes kadinëve, ikbali i lartë zhvendosej në statusin e kadinëve.[4] Me vdekjen e një sulltani, çdo ikbal i tij që ose nuk kishte lindur fëmijë ose që kishte lindur një fëmijë që kishte vdekur më pas, martohej me një burrë shteti. Të tjerët u tërhoqën në Pallatin e Vjetër.[18]

Ikbalët i nënshtroheshin të njëjtit ligj të trashëgimisë si gratë e tjera në harem. Sidoqoftë, ata zakonisht varroseshin në vende nderi.[19]

Buimet Redakto

 • Davis, Fanny (1986). The Ottoman Lady: A Social History from 1718 to 1918 (në anglisht). Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-313-24811-5.
 • Brookes, Douglas Scott (2010). The Concubine, the Princess, and the Teacher: Voices from the Ottoman Harem (në anglisht). University of Texas Press. ISBN 978-0-292-78335-5.
 • Argit, Betül Ipsirli (29 tetor 2020). Life after the Harem: Female Palace Slaves, Patronage and the Imperial Ottoman Court (në anglisht). Cambridge University Press. ISBN 978-1-108-48836-5.
 • Sancar, Asli (2007). Ottoman Women: Myth and Reality (në anglisht). Light, Incorporated. ISBN 978-1-597-84115-3.
 • Peirce, Leslie P. (1993). The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire (në anglisht). Oxford University Press. ISBN 978-0-195-08677-5.

Referime Redakto

 1. ^ Brookes 2010, f. 6, 231.
 2. ^ Davis 1986, f. 2.
 3. ^ Argit 2020, f. 41.
 4. ^ a b c Sancar 2007, f. 115.
 5. ^ Peirce 1993, f. 142.
 6. ^ Gibb, Sir Hamilton; Bowen, Harold (1957). Islamic Society and the West (në anglisht). fq. 73.
 7. ^ Catafago, Joseph (1873). An English and Arabic Dictionary in Two Parts Arabic and English and English and Arabic ... by Joseph Catafago (në anglisht). Quaritch. fq. 791.
 8. ^ a b Argit 2020, f. 43.
 9. ^ Brookes 2010, f. 6.
 10. ^ Saz, Leylâ (1994). The Imperial Harem of the Sultans: Daily Life at the Çırağan Palace During the 19th Century : Memoirs of Leyla (Saz) Hanımefendi (në anglisht). Peva Publications. fq. 31. ISBN 978-975-7239-00-0.
 11. ^ Sancar 2007, f. 102.
 12. ^ Peirce 1993, f. 317.
 13. ^ Peirce 1993, f. 319 n. 143.
 14. ^ Peirce 1993, f. 317 n. 108.
 15. ^ Davis 1986, f. 8.
 16. ^ The Ottoman Empire in the Reign of Süleyman the Magnificent, Volume 1 (në anglisht). Historical Research Foundation, Istanbul Research Center. 1988. fq. 33. ISBN 978-9-751-70064-3.
 17. ^ Tuğlacı, Pars (1985). Türkiyeʼde kadın, Volume 3 (në anglisht). Cem Yayınevi. fq. 165.
 18. ^ Davis 1986, f. 4.
 19. ^ Davis 1986, f. 9.