Cariye (nga arabisht: جارية, "Xharia") ishte një titull dhe term i përdorur për kategorinë e konkubinave të grave të skllavëruarabotën islameLindjes së Mesme.[1] Ata janë veçanërisht të njohur në histori që nga epoka e Perandorisë Osmane, ku kanë ekzistuar ligjërisht deri në mesin e shekullit të 19-të.

Një cariye ose konkubinë perandorake.

Historia Redakto

Kuptimi i përgjithshëm Redakto

Kuptimi i përgjithshëm i termit cariye ishte një grua e skllavëruar gjatë luftës. Ky mbeti përkufizimi formal i termit në botën islame. Të drejtat e gruas së robëruar rregulloheshin me ligjin islam.

Skllavërimi i grave lejohej vetëm gjatë luftës së një lufte të konsideruar "të drejtë"; pra një luftë kundër jomuslimanëve. Vetëm një grua jomuslimane mund të skllavërohej gjatë luftës, pasi Islami i ndaloi myslimanët të skllavëronin myslimanët e tjerë.[2]

Në ligjin islam, skllavërimi i një gruaje ishte i vetmi rast në të cilin konkubinimi lejohej ligjërisht.[1] Një grua e marrë si konkubinë cariye duhej t'i bindej pronarit të saj mashkull, ashtu siç do t'i bindej një burri.[2] Megjithatë, fëmijët, meshkuj apo femra, të një konkubine cariye dhe të zotit të saj lindën ligjërisht të lirë dhe, për shkak se ishin nëna e fëmijëve të zotërisë së saj, konkubina cariye nuk mund t'i shitej nga zotëria e saj askujt tjetër dhe gjithashtu do të shitej automatikisht. emancipuar pas vdekjes së tij.[3]

Perandoria Osmane Redakto

Sistemi cariye ekzistonte në Perandorinë Osmane deri në shekullin e 19-të dhe është më i famshmi brenda Haremit Perandorak Osmanoborrit osman.

Sistemi osman ndoqi zyrtarisht ligjin origjinal islam, por ndryshonte nga ai në praktikë. Pasi Perandoria Osmane kishte pushtuar pjesën më të madhe të Lindjes së Mesme, dhe pasi kufijtë me Evropën e krishterë ishin ndalur, në praktikë kishte pak mundësi për të kapur gratë përmes luftës.[2]

Për shkak të ndalimit të përgjithshëm për skllavërimin e myslimanëve, cariye jomuslimane iu ofrua tregut osman të skllevërve nga Evropa e krishterë nëpërmjet tregtisë së skllevërve të Krimesë dhe tregtisë së skllevërve barbare.[2] Duke qenë nga vendet jomuslimane, me të cilët Perandoria Osmane mund të konsiderohej se ishte në luftë pasive, kjo konsiderohej e barabartë me robërit e luftës të skllevëruar, dhe kështu u perceptua se ishte në përputhje me ligjin islam.

Kur tregtia e skllevërve të Krimesë u mbyll pas pushtimit rus të Krimesë më 1783 (dhe tregtia e skllevërve barbarë në fillim të shekullit të 19-të), tregtia e skllevërve cariye pësoi një tjetër transformim. Nga kjo pikë e tutje, shumica e cariye ishin çerkezë nga Kaukazi, me një pjesë të vogël që vinte nga tregtia e skllevërve të bardhë. Ndërsa çerkezët ishin normalisht myslimanë, ndalimi kundër skllavërisë së myslimanëve u anashkalua në rastin e tyre dhe statusi i tyre origjinal mysliman ishte një "sekret i hapur".[2]

Cariye konsiderohej gjithmonë si e disponueshme seksualisht për të zotin e shtëpisë dhe nëse ajo lindte një fëmijë prej tij, ajo nuk mund të shitej më.[4] Ishte e zakonshme që një cariye të lirohej. Megjithatë, një dorëzim nuk do të thotë se një cariye ishte i lirë thjesht të largohej nga shtëpia. Në një shoqëri muslimane të bazuar në ndarjen gjinore, nëse gratë do të jetonin të izoluara, nuk ishte e mundur që një grua e liruar thjesht të linte shtëpinë dhe të shëtiste në rrugë, pasi një grua e lirë e pamartuar pa familje nuk do të kishte asnjë mënyrë për të mbajtur veten.[4] Në vend të kësaj, dorëzimi i një gruaje normalisht nënkuptonte se ishte rregulluar një martesë për të; shpesh, një mashkull që lironte një grua martohej me të vetë, ose rregullonte që ajo të martohej me një burrë tjetër.[4]

Kishte një ndryshim midis grave të blera për të qenë shërbëtore shtëpiake të grave myslimane dhe grave të blera nga burrat; robëresha që formalisht ishin pronë e një gruaje myslimane, edhe pse ligjërisht të disponueshme për të zotin e shtëpisë, mund të shiteshin edhe nga pronarja e saj femër.[4]

Në gjysmën e parë të shekullit të 19-të, skllavëria kishte filluar të konsiderohej si moralisht e gabuar në botën perëndimore. Sulltan Abdylmexhiti I, i cili u prek nga këto pikëpamje, përfshiu ligjet kundër skllavërisë në mesin e reformave të tij perëndimore dhe ndaloi zyrtarisht sistemin e skllavërisë cariye. Megjithatë, ky ishte një ndalim formal, dhe në realitet, cariye vazhdoi joformalisht deri në fund të shekullit të 19-të.[1]

Haremi perandorak osman Redakto

Cariye u sigurua për Haremin Perandorak Osman përmes tregtisë së skllevërve të Krimesë dhe tregtisë së skllevërve barbarë, ose u rekrutuan brenda perandorisë. Ato u zgjodhën nga vajzat më të bukura dhe më inteligjente dhe erdhën në harem si fëmijë. Ata u konvertuan në Islam pas mbërritjes së tyre dhe iu dha një emër i ri. Ata u trajnuan në disiplinën e haremit të pallatit dhe në arritjet për të cilat kishin talent. Më pas ata u promovuan sipas kapaciteteve të tyre.

Cariye kishte gradën më të ulët të grave në Haremin Perandorak.[5] Ata ndryshonin nga odalisque në atë që ata ishin të gjithë formalisht konkubina të sulltanit. Megjithatë, në praktikë, ata nuk mund të zgjidhen kurrë për të ndarë shtratin e sulltanit, kështu që ata shpesh vepruan si shërbëtorë të valide sultan dhe gra dhe fëmijë të sulltanit.

Një cariye që provonte të ishte një shërbëtore e vlefshme mund të gradohej në kalfa ose usta, që do të thoshte se ajo fitonte paga. Nëse një cariye as nuk promovohej në kalfa dhe as zgjidhej si partnere seksuale nga sulltani, ajo lirohej pas nëntë vjetësh shërbimi. Praktikisht, dorëzimi i saj do të nënkuptonte se ishte rregulluar një martesë për të, pasi një grua e lirë e pamartuar pa familje nuk kishte mjete për të mbajtur veten në shoqërinë e ndara sipas gjinive të Perandorisë Osmane.

Cariye me të cilët sulltani ndante shtratin e tij u bënë anëtarë të dinastisë dhe u ngritën në gradë për të arritur statusin e gözde ('e preferuara'), ikbal ('fatlume'), kadın ('grua') ose haseki sultan ("gruaja e ligjshme"). Pozita më e lartë ishte valide sultan, nëna e ligjshme e sulltanit, e cila vetë ishte grua ose cariye e babait të sulltanit dhe u ngrit në gradën supreme në harem. Asnjë cariye nuk mund të largohej apo të hynte në ambientet e haremit pa lejen e qartë të valide sultanes.

Referime Redakto

  1. ^ a b c Junius P. Rodriguez: Slavery in the Modern World: A History of Political, Social, and Economic
  2. ^ a b c d e Madeline Zilfi: Women and Slavery in the Late Ottoman Empire: The Design of Difference
  3. ^ "Umm al-Walad". Oxford Reference (në anglisht). Marrë më 2021-10-21.
  4. ^ a b c d Fanny Davis, Sema Gurun, Mary E. Esch, Bruce Van Leer: The Ottoman Lady: A Social History from 1718 to 1918
  5. ^ The A to Z of the Ottoman Empire