Koxhaxhëk ose Sfetigrad (maqedonisht: Коџаџик/Koxhaxhik Svetigrad; turqisht: Kocacık) ёshtё fshat nё komunën e Zhupës, Maqedoni. Isshtë i famshëm si fshati i babait të Mustafa Qemal Ataturkut, Ali Riza Efendiut. Në fshatin Koxhaxhëk, lindi babai i Ali Efendiut, Kızıl Ahmet Hafiz Efendi. Në 2014, një shtëpi përkujtimore Ali Rıza Efendi u ndërtua dhe u vu në shërbim në fshat me mbështetjen e TİKA (Agjencia Turke e Bashkëpunimit dhe Koordinimit).

Koxhaxhëk
Коџаџик
Fshat

Historia

Redakto

Eqrem bej Vlora, kur vizitoi këto vise në fundin e verës të 1912, shkroi se legjenda vendore që i treguan pleqtë thoshte që paraardhësit e tyre me urdhër të Sulltanit, për dënim, ishin sjellë përdhunshëm nga Anadolli. Por më vonë Kapllani (hoxha) i Sulltanit, që jetonte atë kohë në Dibër, i mori dhe u fali këtë vend të bukur e të pasur. Vlora vijon duke e krahasuar me një fakt historik: në kohën e Sulltan Selimit I dhe gjatë përndjekjeve të mëvonshme të kizilbashëve (ithtarë të Safevidëve të Persisë) grupe të tëra etnike nga Anadolli Lindor dhe ai i Mesëm u internuan në Ballkan. Ndër to edhe një fis i quajtur Koxhan, nga zona e Sivës, u dërgua për punë të detyruar në Dibër. Vite më vonë, pas vdekjes së Sulltan Selimit II, mësuesi dhe kapllani i tij Ataullah efendiu, dibran dhe i dërguar po ashtu me shërbim në këto vise, vendoset në qytet, brenda mureve të kalasë. Pastaj i caktoi si vendbanim popullatës së fisit Koxhan zonën e Radostushës[1].

Shih edhe

Redakto

Burimet

Redakto
  1. ^ Vlora E., Kujtime, Tiranë: IDK, 2003, fq. 276. ISBN 99927-780-6-7