Kryedioqeza ortodokse shqiptare në Amerikë

Map of USA highlighting OCA Albanian Archdiocese.svg

Kryedioqeza ortodokse shqiptare në Amerikë është një nga tre dioqezat etnikeKisha Ortodokse në Amerikë (OCA). Teritorret e saja përfshijnë famulli, dhe misione të vendosura në shtatë shtete të Shteteve të BashkuaraCalifornia, Connecticut, Massachusetts, Michigan, New York, Ohio, dhe Pennsylvania.[1]

PeshkopiRedakto

Peshkopi i kryedioqezës është Right Reverend Nikon (Liolin), i cili është zgjedhur në pozicionin e peshkopit të Boston dhe të Kryedioqezës shqiptare në tetor të 22, 2003. Më voë ai u bë peshkop i Bostonit, New England, dhe Albanian Archdiocese më 18 dhjetor 2005, reflecting his election by the Holy Synod to simultaneously head the OCA's Diocese of New England cili është i bazuar në Hartford, Connecticut.

Annual ConventionRedakto

The Annual Convention is the supreme legislative and administrative authority in all secular matters of the Archdiocese. It is composed of the Bishop, the clergy of the Archdiocese, and lay delegates representing each parish within the jurisdiction of the Albanian Orthodox Archdiocese in America.

DeaneriesRedakto

The diocese is grouped geographically into three deaneries, each consisting of a number of parishes. Each deanery is headed by a parish priest, known as a dean. The deans coordinate activities in their area's parishes, and report to the diocesan bishop. The current deaneries of the Albanian Archdiocese and their territories are:

  • Great Lakes Deanery – Michigan, New York, and Ohio
  • Massachusetts Deanery – California and Massachusetts
  • Mid-Atlantic Deanery – Connecticut, New York, and Pennsylvania

Shënime dhe referencaRedakto


Stampa:Orthodoxy-stub