Lista e qyteteve në Serbi

artikull-listë e Wikimedias

Kjo është lista e qyteteve dhe qytezaveSerbi, sipas kritereve të përdorura nga Zyra Statistikore e Republikës së Serbisë, e cila e klasifikon në vendbanimet urbane dhe rurale, në varësi jo vetëm nga madhësia, por edhe në të tjera administrative dhe kriteret ligjore.[1] Edhe fshatrat me komunal të drejtat janë shtuar në listë.

Organizimi Redakto

Qytetet Redakto

Qytetet në kuptimin administrativ përcaktohen me Ligjin për Organizimin Territorial. Territori me statusin e qytetit zakonisht ka më shumë se 100,000 banorë, por është ndryshe shumë i ngjashëm me komunën. Ata gëzojnë një status të veçantë të autonomisë dhe vetëqeverisjes, pasi ata kanë parlamentet e tyre qytetare dhe degët e ekzekutivit, si dhe kryetari i bashkisë (gradonačelnik) zgjidhet me votën popullore, të zgjedhur nga qytetarët e tyre në zgjedhjet lokale. Gjithashtu, kryetarët e komunave shpesh quhen "kryetarë komunash" në përdorimin e përditshëm. Ka 27 qytete (gradovi), secila prej të cilëve ka një asamble dhe buxhet të vetin.

Ashtu si në një komunë, territori i një qyteti përbëhet nga një qytet i përshtatshëm dhe fshatrat përreth (p.sh. territori i qytetit të Suboticës përbëhet nga qyteti i Suboticës dhe fshatrat përreth). Kryeqyteti i Beogradit është qyteti i vetëm në nivelin e një rrethi.[2] Të gjitha qytetet e tjera janë në nivel komunal dhe janë pjesë e një rrethi.

Bashkitë e qytetit Redakto

Qyteti mund ose nuk mund të ndahet në bashki të qytetit. Gjashtë qytete: Beograd, Novi Sad, Niš, Požarevac, Vranje dhe Užice përbëhen nga disa bashki të qytetit. Kompetencat e qyteteve dhe bashkive të qytetit janë të ndara. Bashkitë e qytetit të këtyre gjashtë qyteteve gjithashtu kanë asambletë dhe prerogativa të tjera. Dy komunat më të mëdha të qytetit sipas numrit të banorëve janë bashkia e qytetit të Novi Sadit (307,760) dhe Beogradi i Ri (212,104).

Nga këto gjashtë qytete, vetëm Novi Sad nuk iu nënshtrua transformimit të plotë, pasi që komuna e sapoformuar e Petrovaradin ekziston shumë më tepër formalisht, kështu, bashkia e qytetit të Novi Sadit është barazuar gjerësisht me qytetin e Novi Sadit. Qyteti i Kragujevcit kishte komunat e veta të qytetit prej vitit 2002 deri në vitin 2008. Në vitin 2013 u themelua komuna e Sevojnos brenda qytetit Užice.

Lista e qyteteve Redakto

Qytetet e mëposhtme kanë të drejta administrative zyrtare të qytetit:

Lista e qyteteve dhe komunave Redakto

Kjo është një listë e qyteteve dhe komunave (përjashtuar bashkitë e qytetit) në Serbi, siç përcaktohet me Ligjin për organizimin territorial Të dhënat për popullsinë merren nga regjistrimi i vitit 2011. 

Sipas kritereve statistikore, vendbanimet në tabelë klasifikohen si "urbane" (dmth. Qytete dhe qyteza), në krahasim me fshatrat "rurale" (fshatra). Këto kritere nuk janë të kufizuara në madhësinë e vendbanimit, por gjithashtu përfshijnë përqindjen e banorëve të angazhuar në bujqësi, dendësi të popullsisë etj. Kështu që jo të gjitha qytetet në kuptimin statistikor janë më të madh se fshatrat dhe nuk janë gjithmonë qendra komunale. Vini re se popullsia e bashkive të qytetit të disa qyteteve nuk u paraqit si unik, por i bashkuar në popullatën e qytetit.

 
Beogradi
 
Novi Sad
 
Niš
 
Kragujevac
 
Subotica
 
Zrenjanin
 
Pančevo
 
Čačak
 
Kruševac
 
Kraljevo
 
Novi Pazar
 
Smederevo
 
Užice
 
Valjevo
 
Vranje
 
Šabac
 
Sombor
 
Požarevac
 
Pirot
 
Zaječar
 
Kikinda
 
Sremska Mitrovica
 
Jagodina
 
Bor
 
Vršac
Qyteti / qyteza Qarku / rethi Sipërfaqa

[km²]

Administrative Sipërfaqa

[km²]

Urban
2011 census Rënditja 2011 census Rënditja
Beograd ¤ Beograd 3,225 1,659,440
1
1,035 1,233,796
1
Novi Sad ¤ South Bačka 699 341,625
2
129 277,522
2
Niš ¤ Nišava 582 260,237
3
582 187,544
3
Kragujevac ¤ Šumadija 835 179,417
4
835 150,835
4
Leskovac ¤ Jablanica 1,025 144,206
5
1,025 60,246
12
Subotica ¤ North Bačka 1,008 141,554
6
1,008 105,681
5
Kruševac ¤ Rasina 854 128,752
7
854 73,316
9
Kraljevo ¤ Raška 1,530 125,448
8
1,530 64,175
10
Pančevo ¤ South Banat 756 123,414
9
756 75,914
6
Zrenjanin ¤ Central Banat 1,324 123,362
10
1,324 76,511
7
Šabac ¤ Mačva 795 115,884
11
795 53,919
16
Čačak ¤ Moravica 636 115,337
12
636 73,331
8
Smederevo ¤ Podunavlje 484 108,209
13
484 64,175
11
Novi Pazar Raška 742 100,410
14
742 66,527
9
Valjevo ¤ Kolubara 905 90,312
15
905 59,073
13
Sombor ¤ West Bačka 1,178 85,903
16
1,178 47,623
18
Vranje ¤ Pčinja 860 83,524
17
860 55,138
15
Sremska Mitrovica ¤ Srem 762 79,940
18
762 37,751
23
Loznica Mačva 612 79,327
19
612 24,363
35
Užice ¤ Zlatibor 667 78,040
20
667 52,593
17
Požarevac ¤ Braničevo 482 75,334
21
482 44,183
19
Jagodina ¤ Pomoravlje 470 71,825
22
470 37,282
24
Stara Pazova Srem 351 65,792
23
351 18,602
42
Zaječar ¤ Zaječar 1,069 59,461
24
1,069 38,165
21
Kikinda ¤ North Banat 782 59,453
25
782 38,065
22
Pirot ¤ Pirot 1,232 57,928
26
1,232 38,785
20
Bačka Palanka South Bačka 579 55,528
27
579 28,239
28
Ruma Srem 582 54,339
28
582 30,076
27
Paraćin Pomoravlje 542 54,242
29
542 25,104
33
Vršac South Banat 1,324 52,026
30
1,324 36,040
25
Aleksinac Nišava 707 51,863
31
707 17,978
44
Smederevska Palanka Podunavlje 422 50,284
32
422 23,601
39
Bor ¤ Bor 856 48,615
33
856 34,160
26
Inđija Srem 384 47,433
34
384 26,025
31
Aranđelovac Šumadija 376 46,225
35
376 24,797
34
Prokuplje ¤ Toplica 759 44,419
36
759 27,333
29
Gornji Milanovac Moravica 836 44,406
37
836 24,216
36
Bujanovac Pčinja 461 43,302
38
461 14,613
53
Kula West Bačka 481 43,101
39
481 26,867
30
Trstenik Rasina 448 42,966
40
448 15,282
50
Vrbas South Bačka 376 42,092
41
376 24,112
37
Velika Plana Podunavlje 345 40,902
42
345 16,088
47
Bečej South Bačka 487 37,351
43
487 23,895
38
Prijepolje Zlatibor 827 37,059
44
827 13,330
58
Negotin Bor 1,089 37,056
45
1,089 16,882
46
Preševo Pčinja 264 34,904
46
264 13,426
57
Šid Srem 687 34,188
47
687 14,893
52
Kovin South Banat 730 33,722
48
730 13,515
56
Bačka Topola North Bačka 579 33,321
49
579 14,573
54
Ivanjica Moravica 1,090 31,963
50
1,090 11,715
63
Knjaževac Zaječar 1,202 31,491
51
1,202 18,404
43
Petrovac na Mlavi Braničevo 655 31,259
52
655 7,447
85
Tutin Raška 742 31,155
53
742 10,094
66
Ćuprija Pomoravlje 287 30,645
54
287 19,471
40
Odžaci West Bačka 411 30,154
55
411 8,811
76
Vlasotince Jablanica 308 29,893
56
308 15,882
48
Požega Zlatibor 426 29,638
57
426 13,153
60
Ub Kolubara 456 29,101
58
456 6,191
93
Apatin West Bačka 333 28,929
59
333 17,411
45
Bogatić Mačva 384 28,287
60
384 -
-
Temerin South Bačka 170 28,287
61
170 25,348
32
Vrnjačka Banja Raška 239 27,527
62
239 10,065
67
Priboj Zlatibor 533 27,133
63
533 14,920
51
Aleksandrovac Rasina 387 26,522
64
387 6,228
92
Sjenica Zlatibor 1,059 26,392
65
1,059 14,060
55
Žabalj Zlatibor 400 26,134
66
400 9,161
72
Bajina Bašta Zlatibor 673 26,022
67
673 9,148
73
Kanjiža North Banat 399 25,343
68
399 9,871
68
Kovačica South Banat 419 25,274
69
419 6,259
90
Raška Raška 670 24,678
70
670 9,108
74
Novi Bečej Central Banat 609 23,925
71
609 13,133
61
Svilajnac Pomoravlje 326 23,551
72
326 9,198
71
Senta North Banat 293 23,316
73
293 18,704
41
Despotovac Pomoravlje 623 23,191
74
623 6,232
91
Topola Šumadija 356 22,329
75
356 4,973
100
Lebane Jablanica 337 22,000
76
337 9,272
70
Lučani Moravica 454 20,897
77
454 5,142
99
Vladičin Han Pčinja 366 20,871
78
366 8,030
81
Kladovo Bor 629 20,635
79
629 9,729
69
Surdulica Pčinja 628 20,319
80
628 11,400
64
Alibunar South Banat 602 20,153
81
602 8,089
80
Pećinci Srem 489 19,720
82
489 -
-
Kuršumlija Toplica 952 19,213
83
952 13,306
59
Arilje Zlatibor 349 18,792
84
349 6,763
88
Majdanpek Bor 932 18,686
85
932 10,109
65
Doljevac Nišava 121 18,463
86
121 -
-
Varvarin Rasina 249 17,966
87
249 -
-
Veliko Gradište Braničevo 344 17,610
88
344 5,825
95
Vladimirci Mačva 338 17,462
89
338 -
-
Bela Crkva South Banat 353 17,367
90
353 9,080
75
Krupanj Mačva 342 17,295
91
342 4,429
106
Ada North Banat 229 16,991
92
229 15,573
49
Žitište Central Banat 525 16,841
93
525 2,903
115
Nova Varoš Zlatibor 581 16,638
94
581 8,795
77
Žitorađa Toplica 214 16,368
95
214 -
-
Srbobran South Bačka 284 16,317
96
284 12,009
62
Brus Rasina 606 16,317
97
606 4,636
102
Sokobanja Zaječar 525 16,021
98
525 7,982
82
Titel South Bačka 262 15,738
99
262 5,294
97
Beočin South Bačka 186 15,726
100
186 7,839
83
Kučevo Braničevo 721 15,516
101
721 3,944
111
Lajkovac Kolubara 186 15,475
102
186 3,249
113
Čajetina Zlatibor 647 14,745
103
647 2,821
116
Ljubovija Mačva 356 14,469
104
356 -
-
Bač South Bačka 367 14,405
105
367 5,399
96
Mionica Kolubara 329 14,335
106
329 1,620
120
Svrljig Nišava 497 14,249
107
497 7,553
84
Knić Šumadija 413 14,237
108
413 -
-
Merošina Nišava 193 13,968
109
193 -
-
Bački Petrovac South Bačka 158 13,418
110
158 6,155
94
Sečanj Central Banat 523 13,267
111
523 2,373
119
Koceljeva Mačva 257 13,129
112
257 -
-
Boljevac Zaječar 828 12,994
113
828 4,484
105
Ljig Kolubara 279 12,754
114
279 3,425
112
Žagubica Braničevo 760 12,733
115
760 -
-
Osečina Kolubara 319 12,536
116
319 -
-
Mali Zvornik Mačva 184 12,482
117
184 4,407
108
Babušnica Pirot 529 12,307
118
529 4,601
103
Bela Palanka Pirot 951 12,126
119
951 8,143
79
Mali Iđoš North Bačka 175 12,031
120
175 -
-
Kosjerić Zlatibor 358 12,090
121
358 3,992
110
Batočina Šumadija 136 11,760
122
136 -
-
Blace Toplica 306 11,754
123
306 5,253
98
Rača Šumadija 216 11,503
124
216 2,603
118
Malo Crniće Braničevo 271 11,458
125
271 -
-
Čoka North Banat 321 11,398
126
321 4,028
109
Žabari South Bačka 264 11,380
127
264 -
-
Plandište South Banat 383 11,336
128
383 -
-
Novi Kneževac North Banat 305 11,269
129
305 6,960
87
Bojnik Jablanica 264 11,104
130
264 -
-
Rekovac Pomoravlje 366 11,055
131
366 -
-
Irig Srem 230 10,866
132
230 4,415
107
Opovo South Banat 203 10,440
133
203 4,527
104
Nova Crnja Central Banat 273 10,272
134
273 -
-
Dimitrovgrad Pirot 483 10,118
135
483 6,278
89
Ćićevac Rasina 124 9,476
136
124 4,667
101
Ražanj Nišava 289 9,150
137
289 -
-
Sremski Karlovci South Bačka 51 8,750
138
51 8,750
78
Gadžin Han Nišava 325 8,389
139
325 -
-
Golubac Braničevo 368 8,331
140
368 -
-
Bosilegrad Pčinja 571 8,129
141
571 2,624
117
Lapovo Šumadija 55 7,837
142
55 7,143
86
Medveđa Pčinja 524 7,438
143
524 3,236
114
Trgovište Pčinja 370 5,091
144
370 -
-
Crna Trava Jablanica 312 1,663
145
312 -
-
  1. ^ "2011 Census of Population, Households and Dwellings in the Republic of Serbia: Comparative Overview of the Number of Population in 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002 and 2011, Data by settlements" (PDF). Statistical Office of Republic Of Serbia, Belgrade. 2014. ISBN 978-86-6161-109-4
  2. ^ "Law on Territorial Organization and Local Self-Government". Arkivuar nga origjinali më 13 maj 2011. Marrë më 10 dhjetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)