Mitrovica e Sremit (serbokroatisht: Sremska Mitrovica, Shqiptimi serbo-kroatisht: [srêːmskaː mîtroʋitsa], Latin: Sirmium) është qytet dhe qendër administrative e rrethit të Sremit në provincën autonome të Vojvodinës, Serbi. Ndodhet në bregun e majtë të lumit Sava. Sipas regjistrimit të vitit 2011, qyteti ka një popullsi totale prej 37,751 banorë, ndërsa zona administrative e tij ka një popullsi prej 79,940 banorë.

Monedhat e Julianit, Syrmium, 361
Josip Broz Tito viziton parkun përkujtimor në Mitrovicën e Sremit, kushtuar viktimave të Luftës së Dytë Botërore në Syrmia

Si Sirmium, ai ishte një kryeqytet i Perandorisë Romake gjatë Tetraarkisë së shekullit IV të erës sonë. Dhjetë perandorë romakë kanë lindur në ose afër këtij qyteti, perandorët Herenius Etruscus (251), Hostilian (251), Decius Traian (249–251), Claudius Gothicus (268–270), Quintillus (270), Aurelian (270–275), Probus (276-282), Maksimian (285-310), Constantius II (337-361) dhe Gratian (367-383).

serbisht, qyteti është i njohur si Сремска Митровица ose Sremska Mitrovica, në Rusyn si Сримска Митровица, në kroatisht si Srijemska Mitrovicës,gjuhën hungareze si Szávaszentdemeter apo Mitrovicë,gjermanisht si Syrmisch Mitrowitz,latinisht si Sirmiumin, dhe në turqisht si Dimitrofça.

"Sremska Mitrovica" do të thotë "Mitrovica e Syrmiumit (Sremit) " ( ekzistojnë edhe Mitrovica e Kosovës dhe Mačvanska Mitrovica ), ndërsa vetë "Mitrovica" rrjedh nga emri "Saint Demetrius" ose "Sveti Dimitrije" në gjuhën serbe (në formën cirilike "Свети Димитрије" ).

Emri i qytetit gjatë mbretërimit të Perandorisë Romake ishte Sirmium . Duke filluar nga viti 1180 pas Krishtit, emri ndryshoi nga "Civitas Sancti Demetrii" në "Dmitrovica", "Mitrovica", dhe më në fund në formën e sotme - "Sremska Mitrovica".

Shih edhe

Redakto