Probi (lindur në Sirmium) - ushtarak, perandor i Romës - ilirë nga Panonia.

Në moshën 44-vjeçare ai u bë perandor dhe mbretëroi për rreth gjashtë vjet. Probi u shqua në luftë kundër fiseve gjermane, franke e vandale duke i detyruar ata të largoheshin nga kufijtë e perandorisë. Në një ditë vere të vitit 282, ndërsa po drejtonte punimet për tharjen e kënetave në Sirmium, ushtarët u rebeluan, flakën lopatat dhe rrokën armët duke e vrarë perandorin.[1]

Burimi i të dhënaveRedakto

  1. ^ Perandoret Ilire ; Në amëzën albkristian.com Arkivuar 9 maj 2006 tek Wayback Machine; qershor 2007.