Martin Charles Scorsese (i lindur më 17 nëntor 1942) është regjisor, producent, skenarist dhe aktor amerikan. Një nga figurat kryesore të epokës së New Hollywood, ai vlerësohet gjerësisht si një nga regjisorët më domethënës dhe me ndikim në historinë e filmit. Trupi i punës së Scorsese eksploron tema të tilla si identiteti italo-amerikan, konceptet katolike të fajit dhe shpengimit, [1] besimi, [2] makizmi, nihilizmi, krimi dhe sektarizmi. Shumë nga filmat e tij janë të njohur për përshkrimin e tyre të dhunës dhe përdorimin liberal të fyerjes. Scorsese gjithashtu i ka kushtuar jetën e tij ruajtjes së filmit dhe restaurimit të filmit duke themeluar organizatën jofitimprurëse The Film Foundation në 1990, si dhe Fondacionin Botëror të Kinemasë në 2007 dhe Projektin Afrikan të Trashëgimisë së Filmit në 2017. [3]

Martin Scorsese
photo: David Shankbone

Scorsese studioi në Universitetin e Nju Jorkut, ku ai mori një diplomë bachelor në letërsinë angleze në 1964 dhe mori një diplomë master në artet figurative në film nga Shkolla e Arteve e NYU-së në 1968. [4] Në vitin 1967 filmi i parë i metrazhit të gjatë të Scorsese Who's That Knocking at My Door u lëshua dhe u pranua në Festivalin e Filmit në Çikago, ku kritiku Roger Ebert e pa atë dhe e quajti atë "një evokim i mrekullueshëm i jetës së qytetit amerikan, duke njoftuar ardhjen e një drejtori të ri të rëndësishëm" [5] Këshilltarët e Scorsese përfshinin John Cassavetes, stili i veçantë dhe improvizues i të cilit ndikoi shumë në skenarët dhe punën e prodhimit të Scorsese, dhe i cili i tha atij "të bënte filma për ato që di". Ndërsa ndiqte Universitetin e New York-ut, Scorsese u takua dhe u bë mik i mirë me regjisorin Michael Wadleigh. Ata të dy ishin të apasionuar pas muzikës rock dhe dolën me idenë e organizimit të një koncerti rock dhe dokumentimin e tij, i cili përfundoi duke u bërë dokumentari Woodstock fitues i Çmimit Oskar. Scorsese shërbeu si ndihmës regjisor dhe redaktor për të. Në 1971 Scorsese u transferua në Hollywood, ku u shoqërua me disa nga regjisorët e rinj që përcaktuan dekadën, duke përfshirë Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Brian De Palma dhe George Lucas. Ai drejtoi Boxcar Bertha (1972), një film me epokë të epokës së Depresionit për Roger Corman dhe Rrugët e Mesme (1973), një film personal për besimin dhe shpengimin i xhiruar në Italinë e Vogël, me protagonistë Harvey Keitel dhe Robert De Niro.

FilmatografiaRedakto

Viti Titujt
1967 Who's That Knocking at My Door
1972 Boxcar Bertha
1973 Mean Streets
1974 Alice Doesn't Live Here Anymore
1976 Taxi Driver
1977 New York, New York
1980 Raging Bull
1982 The King of Comedy
1985 After Hours
1986 The Color of Money
1988 The Last Temptation of Christ
1990 Goodfellas
1991 Cape Fear
1993 The Age of Innocence
1995 Casino
1997 Kundun
1999 Bringing Out the Dead
2002 Gangs of New York
2004 The Aviator
2006 The Departed
2010 Shutter Island
2011 Hugo
2013 The Wolf of Wall Street
2016 Silence
2019 The Irishman
TBA Killers of the Flower Moon

ReferencatRedakto

  1. ^ The Religious Affiliation of Director Martin Scorsese Archived March 3, 2016, at the Wayback Machine Webpage created May 27, 2005. Last modified September 5, 2005. Retrieved April 1, 2007.
  2. ^ Ebiri, Bilge (December 30, 2016). "Holy Men, Holy Losers: Scorsese, Silence and the Mystery of Faith". The Village Voice. Archived from the original on January 7, 2017. Retrieved February 14, 2017.
  3. ^ "Martin Scorsese and the African Film Heritage Project Are Bringing Four Vital Films Home". IndieWire. Archived from the original on January 18, 2020. Retrieved April 7, 2020.
  4. ^ "42nd Jefferson Lecture with Martin Scorsese". nyu.edu.com. Archived from the original on May 26, 2020. Retrieved May 9, 2020.
  5. ^ "Who's That Knocking at My Door – Review". Roger Ebert.com. Archived from the original on December 27, 2020. Retrieved May 9, 2020.