Myderrizi Nezim Halilović (lindur më 15 mars 1965) është një imam boshnjak, hatib, ish-komandant i luftës së Bosnies, drejtor i Vakufeve dhe shef i zyrës së haxhit në Rijasetin e Bashkësisë Islame të Bosnie-Hercegovinës.

Nezim Halilović
Lindi më 15 mars 1965
Vendlindja Stop, Rogatice, Republika Federale Jugosllave

BiografiaRedakto

Nezim Halilović u diplomua në Medresenë Gazi Husrev-begSarajevë më1983. Pas përfundimit të shërbimit ushtarak, u regjistrua në Universitetin Al-Az'harKajro, ku u diplomua më 1991 në Fakultetin e Gjuhës Arabe - Departamenti i Letërsisë Arabe. Në gusht 1991, ai u emërua imam i xhamisë së Repovacit në Konjic dhe nga janari 1992 deri në shtator 1997 ai shërbeu si kryeimam në Konjic. Gjatë luftës në Bosnjë dhe Hercegovinë, ai ishte komandant i "DIC Muderris" dhe komandant i Brigadës së IV të Lavdishme Myslimane . Ai u plagos dy herë dhe u dekorua me nderimet e luftës: Zambaku i Artë dhe "Stema me shpata" e artë. Ai u demobilizua në gusht 1996 me kërkesë të tij, me gradën kolonel. Nga shtatori 1997 deri në dhjetor 2008, ai ishte drejtor i Drejtorisë Vakufeve në Sarajevë, dhe në të njëjtën kohë ai ishte një anëtar i Rijasetit të Komunitetit Mysliman në Bosnjë dhe Hercegovinë. Në periudhën 1998-2002 ai qe anëtar i bordit kryesor të Partisë së Veprimit Demokratik. Ai ishte anëtar i Parlamentit të Bosnje dhe Herzegovinës në periudhën nga 1997 në 1999. Ai aktualisht është kreu i zyrës për Haxh të Rijasetit të Bashkësisë Islame në Bosnjë dhe Hercegovinë, si dhe hatib i xhamisë "Mbreti Fahd" në Sarajevë që nga shtatori 2000.

E ka quajtur Ivo Andrić "ideolog çetnik" dhe ka bërë thirrje për "mallkimin e Allahut mbi kriminelët dhe ndihmësit e tyre, për lobistët kundër rezolutës së Srebrenicës" dhe për lutjen që "Allahu të shkatërrojë qeverinë e tyre kriminale dhe të dhunshme dhe të shkatërrojë ata dhe familjet e tyre, t'i poshtërojë ata dhe t'u zhdukë çdo gjurmë të tyre në Tokë". Shquhet për evokimin e padisë kundrejt genocideve të bëra nga Serbia ndaj boshnjakëve.[1]

Ai është i martuar dhe baba i katër fëmijëve: dy vajza dhe dy djem.

ReferimeRedakto

  1. ^ "Imami i Sarajevës kërkon paditjen e Serbisë për gjenocid". arbresh.info. 6 shkurt 2017.