Australia është një federatë e përbërë nga disa shtete dhe territore që rrjedhin si bashkim i ish-kolonive britanike. Secili shtet ka kushtetutën e vet, me legjislaturën e vet (parlamentin), gjyqësorin dhe ekzekutivin. Parlamentet e shtetit kanë fuqi legjislative plenare, përveç se disa fusha të pushtetit legjislativ janë ekskluzive për Parlamentin Federativ, shumë të tjera ushtrohen njëkohësisht me të dhe, në rast konflikti midis legjislacionit federal dhe atij shtetëror, legjislacioni federal mbizotëron. Një vendim i një gjyqësori shtetëror i nënshtrohet ankesës në Gjykatën e Lartë. Ekzistenca dhe struktura qeveritare (nëse ka) e territoreve varet nga legjislacioni federal. Territoret dallohen për qëllime administrative federale midis territoreve të brendshme, d.m.th. ato brenda territorit të Australisë dhe territoreve të jashtme, megjithëse ndryshimet midis të gjitha territoreve kanë të bëjnë me popullsinë dhe jo me vendndodhjen.

Shtetet dhe territoret e Australisë
VendiAustralia
NumriGjashtë shtete, tre territore të brendshme dhe shtatë territore të jashtme
PopullsiaShteti më i vogël:
Shteti më i madh:Territoret më të vogla:Territori më i madh:
SipërfaqjaShteti më i vogël:
Shteti më i madh:
Territori më i vogël:
Territore më të mëdhenj:
NënndarjetZonat e qeverisjes vendore dhe zona e pa inkorporuar

Australia gjeografike

Redakto

Termi Australia gjeografike është përdorur nga qeveria australiane për të përshkruar zonën e mbuluar nga statistikat demografike siç janë shifrat kombëtare të popullsisë. Kjo zonë përfshin Christmas Island dhe Ishujt Cocos dhe Keeling përveç gjashtë shteteve dhe tre territoreve kontinentale; Ishulli Norfolk është i vetmi territor me një popullsi të përhershme që nuk është pjesë e Australisë gjeografike.[1]

Shtetet dhe territoret

Redakto

Shtetet e Australisë

Redakto
 

Territore të veçanta

Redakto

Territore të jashtme

Redakto

Territore të zhdukura

Redakto

Tre territore të krijuara nga qeveria federale sipas nenit 122 të Kushtetutës së Australisë nuk ekzistojnë më:

Për më tepër, dy zona të tjera u administruan nga Australia si territore të jashtme de fakto.

Shënime

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Pink, Brian (2010). "Definition of Australia". Australian Standard Geographical Classification (ASGC) (Reportazh) (në anglisht). Australian Bureau of Statistics. fq. 5.