gramatikë, rasa rrjedhore (shkurt rrje) është një rasë gramatikore për emrat, përemrat dhe mbiemrat në gramatikat e gjuhëve të ndryshme; ndonjëherë përdoret për të shprehur lëvizjen larg diçkaje, ndër përdorime të tjera. Fjala "rrjedhore" rrjedh nga latinishtja ablatus, koha e kryer e parregullt, pasive e auferre "për të marrë me vete".[1] Rasta rrjedhore është gjetur në gjuhët e lashta të tilla si latinishtja dhe sanskritishtja, si dhe në gjuhët moderne si shqipja, armenishtja, turqishtja, turkmen, azerbajxhanas, uzbek, kazak, kirgizisht dhe hungarisht. Nuk ka asnjë rasë rrjedhore në gjuhët moderne gjermanike si gjermanishtja dhe anglishtja. Ishte një rasë rrjedhore në fazat e hershme të greqishtes së lashtë, por ajo shpejt ra në mospërdorim nga periudha klasike.

Hyrje në rasën rrjedhore nga një libër shkollor latinisht i vitit 1903

Në gjuhën shqipeRedakto

Rasa rrjedhore gjendet në shqip; është rasa e pestë, rasa rrjedhore.

Prej shtëpisë

Leximi më tejRedakto

  • Karlsson, Fred (2018). Finnish – A Comprehensive Grammar. London and New York: Routledge. ISBN 978-1-138-82104-0. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Anhava, Jaakko (2015). "Criteria for case forms in Finnish and Hungarian grammars". journal.fi. Finnish Scholarly Journals Online. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

ReferimeRedakto

  1. ^ "The Ablative" (PDF). The Latin Library. Marrë më 2006-01-14. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)