Zona rurale në përgjithësi është një zonë gjeografike që ndodhet jashtë qytezave dhe qyteteve . [1] Zonat tipike rurale kanë një dendësi të ulët të popullsisë dhe vendbanime të vogla. Zonat bujqësore dhe zonat me pylltari zakonisht përshkruhen si rurale. Vende të ndryshme kanë përkufizime të ndryshme të fshatit për qëllime statistikore dhe administrative.

Lugina Barossa në Australinë e Jugut është një zonë e shquar për vreshta .

Vështrim

Redakto

Në zonat rurale, për shkak të dinamikës së tyre unike ekonomike dhe sociale, dhe lidhjes me industrinë e bazuar në tokë, si bujqësia, pylltaria dhe nxjerrja e burimeve, ekonomia është shumë e ndryshme nga qytetet dhe mund të jetë subjekt i cikleve të lulëzimit dhe rënies dhe cenueshmërisë ndaj motit ekstrem . ose fatkeqësitë natyrore, të tilla si thatësirat . Këto dinamika së bashku me forcat më të mëdha ekonomike që inkurajojnë urbanizimin kanë çuar në rënie të ndjeshme demografike, të quajtur ikja rurale, ku stimujt ekonomikë inkurajojnë popullsinë më të re të shkojnë në qytete për arsim dhe akses në punë, duke lënë popullsi më të moshuar, më pak të arsimuar dhe më pak të pasur në zonat rurale. . Zhvillimi i ngadalshëm ekonomik rezulton në shërbime më të dobëta si kujdesi shëndetësor dhe arsimi dhe infrastruktura rurale. Ky cikël varfërie në disa zona rurale do të thotë se tre të katërtat e popullsisë globale në varfëri jetojnë në zonat rurale sipas Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë .

Disa komunitete kanë inkurajuar me sukses zhvillimin ekonomik në zonat rurale, me disa politika të tilla si dhënia e aksesit të shtuar në energji elektrike ose internet, duke u treguar shumë të suksesshme në inkurajimin e aktiviteteve ekonomike në zonat rurale.[2] Historikisht politikat e zhvillimit janë fokusuar në industritë më të mëdha nxjerrëse, si minierat dhe pylltaria. Megjithatë, qasjet e fundit më të fokusuara në zhvillimin e qëndrueshëm janë më të vetëdijshëm për diversifikimin ekonomik në këto komunitete.

Zhvillimi rural është procesi i përmirësimit të cilësisë së jetës dhe mirëqenies ekonomike të njerëzve që jetojnë në zonat rurale,[3] shpesh zona relativisht të izoluara dhe me popullsi të rrallë. [4]

Zhvillimi rural tradicionalisht është përqendruar në shfrytëzimin e burimeve natyrore me intensitet të tokës si bujqësia dhe pylltaria . Megjithatë, ndryshimet në rrjetet globale të prodhimit dhe rritja e urbanizimit kanë ndryshuar karakterin e zonave rurale. Gjithnjë e më shumë, turizmi rural , prodhuesit e veçantë dhe argëtimi kanë zëvendësuar nxjerrjen e burimeve dhe bujqësinë si shtytës ekonomikë dominues.  Nevoja për komunitetet rurale për t'iu qasur zhvillimit nga një perspektivë më e gjerë ka krijuar më shumë fokus në një gamë të gjerë objektivash zhvillimi në vend që të krijojnë thjesht nxitje për bizneset bujqësore ose të bazuara në burime.

Arsimi, sipërmarrja, infrastruktura fizike dhe infrastruktura sociale luajnë të gjitha një rol të rëndësishëm në zhvillimin e rajoneve rurale.  Zhvillimi rural karakterizohet gjithashtu nga theksi i tij në strategjitë e zhvillimit ekonomik të prodhuara në vend.  Ndryshe nga rajonet urbane, të cilat kanë shumë ngjashmëri, zonat rurale janë shumë të dallueshme nga njëra-tjetra. Për këtë arsye ka një shumëllojshmëri të madhe të qasjeve të zhvillimit rural të përdorura në nivel global.

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "WordNet Search - 3.1". Wordnetweb.princeton.edu. Marrë më 2013-04-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Moseley, Malcolm J. (2003). Rural development : principles and practice (bot. 1. publ.). London [u.a.]: SAGE. fq. 5. ISBN 978-0-7619-4766-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Rowley, Thomas D., red. (1996). Rural development research : a foundation for policy (bot. 1. publ.). Westport, Conn. [u.a.]: Greenwood Press. ISBN 978-0-313-29726-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Ward, Neil; Brown, David L. (1 dhjetor 2009). "Placing the Rural in Regional Development". Regional Studies. 43 (10): 1237–1244. doi:10.1080/00343400903234696. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)