Prof. Arbër Hadri, është shkrimtar-historian i mirënjohur i lindur më 09.03.1974, në gjirin e një familjeje shqiptare të shquar patriotike, me Baba - Akademik Ali Hadri dhe Nënë - Kimete Hadri, të cilët kanë ngulitur në ngritjen e tij edukative, arsimore e morale, virtytet e vlerat e trashëgimisë sonë të çmuar shqiptare.

Arbër Hadri
Data e lindjes:09 mars 1974
Kombi:Shqiptar
Nënshtetas:i Kosovës
Statusi civil:i martuar
Banimi:Prishtinë, Kosovë
Kontakti:-
Universiteti i Prishtinës, Studimet Postdiplomike - DoktoraturëData e regj.: 2010

Nota mesatare gjatë studimeve: 10

Shkalla: Doktorant i shkencave të Historisë - PHD

.
Universiteti i Prishtinës, Studimet Postdiplomike - MasterData e regj.: 2005/06

Nota mesatare gjatë studimeve: 10

Mrojtja: 14.03.2008

Shkalla: Master i shkencave të Historisë

.
Universiteti i PrishtinësDiplomimi: 2001

Nota mesatare gjatë studimeve: 10

Shkalla: Historian i Diplomuar - Bachelor

.
NATIONAL ARCHIVES II - WASHINGTON D.C.; New York Public Library; Hulumtime për studimet postdiplomike dhe publikimet shkencoreData: 1999, 2000, 2001, 2007, 2009, 2010

Qëllimi: Hulumtimi i burimeve historike për politikën e SHBA gjatë Konferencës së Paqes në Paris 1919-1920

Hulumtimi i burimeve historike për politikën e SHBA gjatë shekullit XX dhe pavarësisë së KosovësKërkime shkencore për periudhat historike: 1912-1918, 1919-1920, 1921-1922, 1923-1941, 1941-1945, 1946-1989, 1990-1998, 1998-1999, 1999-2008

.

JetaRedakto

Që nga pas lufta në Kosovë, ka mbajtur disa pozita të rëndësishme profesionale, duke përfshirë:

 
Ceremonia e kthimit të Hyjneshës në Fron. Arbër Hadri (majtas) dhe Michael Steiner (djathtas). Në vitin 1999 autoritetet serbe morën mbi 1000 artefakte nga Muzeu i Kosovës. Sipas pakos së Ahtisarit Serbia është dashur t’i kthej këto artefakte në Kosovë në afat prej 120 ditësh, Deri më tani pala sërbe ka kthyer vetëm Hyjneshën në Fron në maj të vitit 2002, pas presionit të atëhershëm të UNMIK-ut, Michael Steiner.[1]

Arbër Hadri, ka qenë drejtor shumë vjeçar i Muzeut të Kosovës, me ç’rast ka funksionalizuar në tërësi e me sukses këtë institucion të dërmuar para e pas luftës, duke ngritur në këmbë këtë institucion me rëndësi të veçantë kulturore e kombëtare, me realizimin e qindra ekspozitave të veçanta e të përhershme dhe duke themeluar muze të rinj në Kosovë, si “Muzeu Etnologjik i Kosovës”, “Muzeu Shtëpia e Pavarësisë”, “Parku Arkeologjik i Kosovës”, “Muzeu-Kulla Isë Boletini”etj., zbatimin e qindra projekteve kulturore e gërmimeve arkeologjike, si dhe të punës muzeale: krijimit të koleksionit muzeor, nëpërmjet punës kërkimore në teren, inventarizimit digjital muzeor, menaxhimit të koleksionit muzeor, edukimit në kontekstit muzeor dhe prezantimit-komunikimit muzeor.

 
Mbështetja e Zyrës Amerikane për Muzeun e Kosovës. Arbër Hadri (majtas) dhe Tina S. Kaidanow (djathtas) më vonë e emëruar si Ambasadore e Sh.B.A. në Republikën e Kosovës, 2006

Arbër Hadri së fundi botoi librin “Presidenti Villson dhe çështja shqiptare: Politika e SHBA-së në Konferencën e Paqes në Paris 1919-1920”. Në këtë kontekst, ka vepruar tani 10 vite në grumbullimin, sistemimin dhe interpretimin historik të dokumenteve të punimeve të Konferencës së Paqes në Paris dhe qëndrimit të politikës së SHBA ndaj çështjes shqiptare, një ndër Konferencat botërore më të mëdha në historinë e njerëzimit, me volum jashtëzakonisht të madh të dokumenteve historike. Ky libër është nderim për personalitetin e Presidentit Villson me rastin e 100 vjetorit të shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë.

 
Presidenti i Kosovës Ibrahim Rugova gjatë vizitës në lokalitetin e gërmimeve arkeologjike në Bardhosh, 2002

Punimet ShkencoreRedakto

Në planin shkencor është autor i dhjetëra punimeve shkencore historike si dhe librave monografik:

 • “Presidenti Villson dhe Çështja Shqiptare: Politika e SHBA në Konferencën e Paqes në Paris 1919-1920”, Instituti i Historisë "Ali Hadri", Prishtinë, 2012.


Kontribute të tjeraRedakto

 • Pjesëmarrës dhe kontribues në dhjetëra Konferenca për Trashëgiminë Kulturore dhe Historisë në vende të ndryshme të botës.
 • Organizues, pjesëmarrës dhe moderator i punëtorive profesionale dhe simpoziumeve ndërkombëtare për Trashëgiminë Kulturore dhe Muzeologjinë.
 • Njëri ndër hartuesit kryesor të “Ligjit për Trashëgiminë Kulturore të Kosovës”.
 • Njëri ndër hartuesit kryesor të “Ligjit për Mergatën e Kosovës”.
 • Anëtar i grupit punues për hartimin e “Rregulloreve të Trashëgimisë Kulturore të Kosovës”.
 • Hartusi kryesor i “Ligjit për Muzetë”.
 • Ish anëtar i Këshillit Drejtues të Institutit Arkeologjik.
 • Ish anëtar ndërkombëtar i Këshillit të Muzeut të Londrës..

ArsimimiRedakto

Universiteti i Prishtinës, Studimet Postdiplomike - DoktoraturëRedakto

 • Data e regjistrimit: 2010
 • Nota mesatare gjatë studimeve: 10
 • Shkalla: Doktorant i Shkencave të Historisë - PHD

Universiteti i Prishtinës, Studimet Postdiplomike - MasterRedakto

 • Data e regjistrimit: 2005/06
 • Nota mesatare gjatë studimeve: 10
 • Mrojtja: 14.03.2008
 • Shkalla: Master i Shkencave të Historisë

Universiteti i PrishtinësRedakto

 • Data e regjistrimit: 2001
 • Nota mesatare gjatë studimeve: 10
 • Mrojtja: 14.03.2008
 • Shkalla: Historian i Diplomuar - Bachelor

National Archives II - Washington D.C.; New York Public Library; Hulumtime për studimet postdiplomike dhe publikimet shkencoreRedakto

 • Data: 1999, 2000, 2001, 2007, 2009, 2010
 • Qëllimi: Hulumtimi i burimeve historike për politikën e SHBA gjatë Konferencës së Paqes në Paris 1919-1920
 • Hulumtimi i burimeve historike për politikën e SHBA gjatë shekullit XX dhe pavarësisë së Kosovës, Kërkime shkencore për periudhat historike: 1912-1918, 1919-1920, 1921-1922, 1923-1941, 1941-1945, 1946-1989, 1990-1998, 1998-1999, 1999-2008

PunësimiRedakto

Muzeu i KosovësRedakto

Data: 01.04.2001 – 2012

Pozita: Drejtor

Universiteti i PrishtinësRedakto

Data: 2009 – 2012

Pozita: Mësimdhënës

Projektet e RealizuaraRedakto

Publikimi dhe pjesëmarrja në konferencaRedakto

MonografiRedakto
Monografi në DorëshkrimRedakto
Punime shkencoreRedakto
Revista shkencoreRedakto
 • Kryeredaktor i "Buletini", Muzeu i Kosovës
Konferenca për Trashëgiminë KulturoreRedakto
 • Pjesëmarrës dhe kontribues në dhjetëra Konferenca për Trashëgiminë Kulturore në vende të ndryshme të botës
Simpoziume shkencoreRedakto
 • Pjesëmarrës dhe kontribues në dhjetëra simpoziume për Trashëgiminë Kulturore në vende të ndryshme të botës
Punëtori profesionale dhe takime ndërkombëtareRedakto
 • Organizues, pjesëmarrës dhe moderator i punëtorive profesionale dhe simpoziumeve ndërkombëtare për Trashëgiminë Kulturore dhe Muzeologjinë

LegjislacioniRedakto

 • Ministria E Kulturës, Rinisë Dhe Sportit, 2003 – 2006 - Njëri Ndër Hartuesit Kryesor të “Ligjit për Trashëgiminë Kulturore të Kosovës”
 • Zyra E Kryeministrit, 2008 - Qëllimi: Njëri Ndër Hartuesit Kryesor të “Ligjit Për Mergatën E Kosovës”
 • Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, 2008 - Anëtar i Grupit Punues Për Hartimin E “Rregulloreve Të Trashëgimisë Kulturore Të Kosovës”
 • Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, 2007-2010- Hartusi Kryesor i “Ligjit për Muzetë”

Të tjeraRedakto

 • Anëtar i Këshillit Ndërkombëtar Të Muzeut të Londrës, 2004 – 2008
 • Anëtar i Këshillit Drejtues të Institutit Arkeologjik të Kosovës, 2004 – 2008

ReferimeRedakto

 1. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 23 janar 2020. Marrë më 18 prill 2018. |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |accessdate= dhe |access-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)