Bregliqeni i Ohrit quhet bregu i Liqenit të Ohrit. Ky breg ka një gjatësi tē përgjithshme prej 88 km, dhe i cili në pjesën lindore dhe perëndimore karakterizohet me shkëmbinjë të lartë ndërsa në veri dhe jug karakterizohet me terrene të ulëta dhe plazhe zallore e ranore. [1] Formalisht ai është i ndarë në dy pjesë:

 1. Bregliqenin shqiptar të Ohrit, dhe
 2. Bregliqenin e Ohrit në Maqedoninë e Veriut.
Pamje e bregut të Liqenit të OhritPlazhin e Pogradecit

Bregliqeni shqiptar i Ohrit

Redakto

Bregliqeni shqiptar i Ohrit quhet pjesa shqiptare e bregut të Liqenit të Ohrit Perëndimor, që përfshin kufirin juglindor të Republikës së Shqipërisë, që shtrihet nga veriu i Gjirit të Linit afër kufirit verior të përbashkët me Republikën e Maqedonisë, nëpër fshatrat Memëlisht, Buqezë, Piskupat dhe qyteti i Pogradecit, në kufirin jugor me Maqedoninë.

Shqipëria ndodhet në Evropën Jugore dhe Juglindore në pjesën perëndimore të Gadishullit Ballkanik. Kufizohet me Malin e Zi në veriperëndim, Kosovën në verilindje, Maqedoninë në lindje, Greqinë në jug dhe Detin Mesdhe në perëndim. Vija bregdetare përgjatë liqenit ka një gjatësi totale prej 32 kilometres (20 mi) dhe është e shënuar posaçërisht nga një peizazh malor i furnizuar me gjire të vogla, brigje me rërë dhe një botë ujore unike.

Liqeni i Ohrit është një liqen i thellë, oligotrofik me origjinë tektonike në Evropën Juglindore që ndahet midis Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë. Përafërsisht dy të tretat e sipërfaqes së liqenit i përkasin Maqedonisë dhe një e treta e mbetur për Shqipërinë. Liqeni është një nga liqenet më të lashtë në të gjithë botën dhe më i madhi në Gadishullin Ballkanik. [2] [3] Me gjithë historinë e gjatë dhe të vazhdueshme, si dhe izolimin gjeografik, ai është liqeni me biodiversitetin më të lartë në botë. [4]

Rezervati Ndërkufitar Ohër-Prespë përfshihet në Rrjetin Botëror të Rezervave të Biosferës në kuadër të Programit të UNESCO-së Njeriu dhe Biosfera. [5] Shumica e pjesës shqiptare të liqenit është e mbrojtur dhe e përcaktuar si një peizazh i mbrojtur i vendosur më 18 shkurt 1999. [6] [7] Trashëgimia natyrore dhe kulturore e rajonit të Ohrit përfshihet më tej në listën provuese të Shqipërisë për përcaktimin si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO. [8]

Rajoni paraqet një habitat për gjitarë të shumtë që janë specie në procesin e zhdukjes dhe të llojeve të rrezikuara, me të paktën njëzet e një specie vendase të regjistruara në rajon. [3] Në këtë grup bëjnë pjesë ujku, macja e egër, lundërza, ariu kafe dhe kamoshi. E klasifikuar si një zonë e rëndësishme e zogjve, ajo përmban një gamë të gjerë të habitateve të shpendëve të lidhur me topografinë dhe llojet e komuniteteve bimore të rajonit. [9] Ka të paktën 137 lloje zogjsh që dihen se ndodhin në rajon me speciet më të rëndësishme që janë pelikani i madh i bardhë, fajkoi i egër, etj.

Bregliqeni maqedonas i Ohrit

Redakto

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ Lafe, Emil, red. (2008). "Fjalor Enciklopedik Shqiptar". (Encyclopedic Dictionary of Albania). Vëll. 3. Tiranë: Akademia e Shkencave e Shqipërisë. fq. 1875–1876. ISBN 9789995610272. OCLC 426069353.
 2. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region". whc.unesco.org (në anglisht). fq. UNESCO.
 3. ^ a b UNESCO, IUCN and Ministria e Mjedisit e Shqipërisë (janar 2016). "TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Baseline Assessment of the Lake Ohrid region - Albania" (PDF). whc.unesco.org (në anglisht). fq. 1–126.
 4. ^ IUCN. "TOWARDS STRENGTHENED GOVERNANCE OF THE SHARED TRANSBOUNDARY NATURAL AND CULTURAL HERITAGE OF THE LAKE OHRID REGION - Management Planning Expert" (PDF). iucn.org (në anglisht). fq. 1–3. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 korrik 2018. Marrë më 23 korrik 2020.
 5. ^ UNESCO. "Ohrid-Prespa". unesco.org (në anglisht).
 6. ^ Ministria e Mjedisit e Shqipërisë. "RRJETI I ZONAVE TË MBROJTURA NË SHQIPËRI" (PDF). cbd.int. Tirana. fq. 1–3.
 7. ^ Ministria e Mjedisit e Shqipërisë. "FIFTH NATIONAL REPORT OF ALBANIA TO THE UNITED NATIONS CONVENTION ON BIOLOGICAL DIVERSITY (CBD)" (PDF). cbd.int (në anglisht). fq. 45.
 8. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid Region" (në anglisht). UNESCO World Heritage Site. Marrë më 6 korrik 2013.
 9. ^ BirdLife International. "Lake Ohrid and surrounding area". datazone.birdlife.org (në anglisht).